Werk van de Utrechtse kunstenaar Jelis van Dolderen is vanaf zaterdag te zien in het Centraal Museum. Daar opent dan de tentoonstelling Stillevens 40/40.

Volgens het persbericht van het Centraal Museum is Stillevens 40/40 een uitdaging om op een andere manier naar schilderkunst te kijken: "Want wat het beeld biedt, is geen doorkijk in een nieuwe ruimte. Het oppervlak van de schilderijen is ondoorzichtig en ruw. Een huid, om afgetast te worden met de ogen."

Een stilleven van Jelis van Dolderen.

Over zijn aanpak zegt Van Dolderen zelf: “Het is onmogelijk iets te zien zonder persoonlijke interpretatie of gevoelens. Mijn werk is een organisatie van die gevoelens”.

Bijzonder is de expositie ook door de uitvoering. Het bestaat namelijk uit 40 werken van Van Dolderen en uit 40 stillevens uit de collectie van het Centraal Museum.

De tachtig werken zijn in salonopstelling in de twee zogeheten Nieuw Utrecht Kamers opgehangen. "Het resultaat is een verfrissend, afwisselend samenspel van stillevens en geometrische composities. Daarbij doen de kleuren van de muren (groen en rood) en de plaatsingen van de kunstwerken denken aan historische kunstgalerijen", aldus het perbericht.

Utrechters kennen het werk van Jelis van Dolderen ook door het project Kunstetalages een aantal jaren geleden toen hij werk exposeerde in leegstaande winkels aan de Amsterdamsestraatweg, waar hij ook zelf woont en werkt. Ook heel bekend is zijn werk dat hij op de glazen tussendeuren in de sprinters van de NS maakte.

Jelis van Dolderen bij zijn expostie. Foto: L. van der Laan