Indrukwekkend, dat is het woord voor de toneelvoorstelling TRUUS die woensdagavond plaatsvond in de Domkerk. Een jeugdvoorstelling was het, maar het greep jong en oud aan. Kippenvel bij het optreden van de acteurs die uitbeeldden hoe en waarom rechtenstudent Truus van Lier in de Tweede Wereldoorlog het pad van het gewelddadige verzet koos.

De voorstelling was gemaakt op verzoek van het Utrechts Comité 4 mei Herdenking dat daarmee de jeugd wil betrekken bij de jaarlijkse dodenherdenking. Het was een zeer geslaagde zet want circa 600 bezoekers kwamen er op af en meer dan de helft ervan waren kinderen. Die werden geconfronteerd met een schietpartij want Truus van Lier schoot in 1943 de Utrechtse hoofdcommissaris van politie Kerlen dood omdat hij op het punt stond diverse (joodse) verzetstrijders op te pakken.

De gewelddadige scene was aangrijpend omdat het vreemd aanvoelde dat we Truus, wiens verhaal we goed kennen door alle aandacht voor haar persoon de afgelopen tijd met een boek en documentaire, nu zo te zien staan met een pistool in de hand. Het was echt gebeurd! In de kerk voelde iedereen de spanning van het abnormale dat een gewoon mens, een jonge vrouw, overkomt in oorlogstijd. Burgemeester Sharon Dijksma zei later bij de herdenking op het Domplein: "Truus koos ervoor om niet langs de kant te blijven staan'.

De voorstelling was gemaakt op basis van de biografie Truus, van de Utrechtse schrijfster en historica Jessica van Geel. Zij maakte samen met theatermaakster Elles Leferink de toneelbewerking. Leferink speelde zelf de rol van Truus van Lier en bracht haar met volle overtuiging tot leven. In samenwerking met vertelster Dolores Leeuwin (bekend van het Klokhuis) en acteur Guido Hoek (die ook de muziek verzorgde) werd het zoals gezegd een voorstelling die veel indruk maakte bij iedereen die erbij was. 

Truus van Lier meldt zich voor (gewelddadig) verzet tegen de  Duitse bezetters en met de vijande heulende NSB'ers. Foto's: Ton van den Berg

Truus van Lier schildert de letters OZO (Oranje Zal Overwinnen).

Truus met een pistool. Helemaal rechts kijkt schrijfster Jessica Geel toe.

Truus schiet Kerlen dood.

De acteurs van Truus: Elles Leferink, Dolores Leeuwin en Guido Hoek.

Schrijfster Jessica van Geel neemt het applaus in ontvangst.