Door Olaf Graeff en Jim Terlingen

Afgelopen woensdag toonden wij aan dat er op dit moment zeker acht fouten zijn gemaakt rond de naamgeving van straten naar verzetsstrijdsters in de buurt De Nieuwe Defensie, die langs het Merwedekanaal verrijst.

Zie ons uitgebreide Nieuws030-artikel Grote missers rondom straatnamen in buurt De Nieuwe Defensie.

Naar nu blijkt is de Utrechtse straatnamencommissie in januari 2021 al eens gewezen op fouten. Dat was dus nádat in december 2020 de namenlijst definitief is vastgesteld en in het kadaster is geregistreerd.

In de oorspronkelijke namenlijst stond 'Utrechtse Kindercomitestraat' en 'Wil Temmingpromenade'. Dat is na een e-mail van een betrokken Utrechter snel veranderd in 'Utrechts Kindercomitéstraat' (zonder 'e' en met accent aigu) en 'Mien Temmingpromenade'.

E-mail uit januari 2021, nog geen week na de melding

Er waren aanvankelijk dus nog meer fouten. Een snelle adequate reactie is mooi. Maar wat toen blijkbaar niet is gedaan, is alsnog de andere straatnamen controleren. Dat mag gerust geconcludeerd worden uit wat we onlangs aantroffen.

Dat doet nog meer vragen rijzen over hoe de straatnamencommissie te werk is gegaan. Hoe was de besluitvorming? Wie leverde de oorspronkelijke lijst aan? Is dit door anderen gecheckt?

Misschien nog belangrijker is: wat gaat er gebeuren naar aanleiding van ons artikel? Worden nu alle fouten gecorrigeerd? We hebben helaas nog steeds geen contact met de straatnamencommissie om dit te vragen.

Gisteren besteedde RTV Utrecht aandacht aan het nieuws rond de straatnamen in De Nieuwe Defensie. Een woordvoerder van de gemeente zegt tegenover de regionale omroep:

Wat betreft de namen, dat zijn bewuste keuzes geweest van de straatnamencommissie.

Is er dus bewust gekozen voor 'Maria Paré' als naam, terwijl het 'Ru Paré' moet zijn?
En voor Petronella Ketel, terwijl het Pieternella Ketel moet zijn? Of beter: Nel Ketel?
Enzovoort, enzovoort?

We kunnen deze reactie van de gemeente niet serieus nemen.

 

Nagekomen bericht (30 augustus):
Fout 5 en 6 uit het oorspronkelijke artikel - de verkeerde jaartallen op de blauwe bordjes - zijn hersteld. De verbeteringen zijn eroverheen geplakt. Fijn.

Nu staat er het juiste geboortejaar, 1913.