Door Zita Eijzenbach - Bij de vorige editie raakten de straten vervuild en hield het lawaai de bewoners tot diep in de nacht uit hun slaap. ’s Ochtends werden ze wakker in stinkende straten vol afval en - bij gebrek aan urinoirs - ook andere viezigheid.

Het buurtcomité Twijnstraat trok aan de bel, maar de organisatie van het Bockbierfestival op het Ledig Erf gaf op de vele vragen geen bevredigend antwoord. Het kon bij de 21ste editie van het Bockbierfestival, afgelopen weekend, dan ook alleen maar verkeerd gaan, vreesden veel bewoners, maar dat viel mee: door de regen kwamen veel minder bezoekers opdagen dan verwacht. 

Van de ruim tienduizend mensen die op Facebook aangaven dat ze het bierfestival zouden komen bezoeken, is op de openingsavond, vrijdag, hooguit een tiende ook daadwerkelijk naar het Ledig Erf gekomen. Vanwege de regen heeft een aanzienlijk deel daarvan zich bovendien onder luifels of een andere overdekking geschaard. Het Louis Hartlooper Complex, Café Ledig Erf en De Poort zijn tot de voordeur aan toe afgeladen vol.

Ondanks de rustige, regenachtige avond zijn er wel wachtrijen bij de muntverkoop en bij de bars, maar daar lijkt niemand zich aan te ergeren. De sfeer is gemoedelijk en er wordt zelfs even gedanst bij het optreden van Rachel Louise.

In de aanloop naar het evenement heeft Robin van Essen, voorzitter van het buurtcomité Twijnstraat, zich veel zorgen gemaakt. Hij zat allerminst te wachten op een soortgelijk verloop van het evenement als bij het Lentebockfestival. Hij hield zijn hart dan ook vast.

“Nadat we de klachten uit de buurt over het Lentebockfestival hadden gebundeld en bij hem ingediend, hoorden we niets meer van organisator Bijlsma. Via de media vernamen we wel dat hij verbeteringen zou doorvoeren bij deze editie van het Bockbierfestival, maar hoe en wat precies kregen we niet te horen.”

Maandagochtend haalt de afvaldienst van de gemeente de vuilniszakken op. Het Ledig Erf en de omliggende straten zijn weer schoon; de gevreesde chaos komt er niet en de buurt blijft ongeschonden. Het enige wat verraadt dat er een evenement heeft plaatsgevonden, zijn de witte tenten op het plein die nog moeten worden afgebroken.

Van Essen is opgelucht: Niet alleen vrijdag, maar ook zaterdag en zondag verloopt het festival volgens hem zonder problemen. “Het was erg, erg rustig vanwege de regen. Uiteraard heeft dat niet in overlast en afval kunnen resulteren,” vertelt Van Essen maandag. "Het is natuurlijk wel sneu voor de kroegen, die ongetwijfeld een flinke omzet zijn misgelopen." En nu? Van Essen: "Nu wachten we af hoe het in april gaat bij het Lentebockfestival."