Of iemand hem even kan helpen de fiets op te stappen. Iemand schiet toe en licht het been van de 81-jarige Michel Stolker op. De wielrenner die in de jaren '50 drie keer de Tour de France reed, kreunt, het gaat niet. En dan, plotseling, maakt zijn been een gezwinde zwaai over het achterwiel heen. "Laat maar, ik doe het zelf wel", zegt hij met een glimlach.

Hij lacht en gaat in elke stand staan die de fotografen van hem vragen. Michel Stolker is woensdagmiddag in het Museum van Zuilen waar een expositie aan hem, de in 1933 geboren Zuilenees, is gewijd. Vaantjes, foto's, een levensgrote pop en een oude tourfiets laten zien dat Stolker een grote wielercarriere achter de rug heeft. "Ach, ik heb niks gepresteerd", zegt hij. "Ik heb drie keer de Tour gereden en geen wedstrijd gewonnen."

Stolker met een gebakje dat zijn portret draagt. Foto: Ton van den Berg

Als knecht van de grote Franse renner Jacqeus Anqueteil won hij een keer het ploegenklassement van de Tour, en als RTV-Utrecht hem ernaar vraagt zegt hij met trots dat dat zijn beste herinnering is aan zijn jaren in de Tour. Om even later weer hardop te roepen dat hij het niet begrijpt, iemand die niks heeft gepresteerd een eigen expositie geven.

Stolker trekt z'n wielerkleding aan om een rondje op de fiets te gaan maken. Opnieuw poseert hij voor een foto uit 1957. De Zuilenees geniet. Of hij zijn handen in de lucht wil steken. En dat doet hij. "Zo juichen ze tegenwoordig", zegt de eeuwige wielrenner. "Maar wij deden gewoon een arm omhoog en dat was het."

Lees ook het interview dat Jan Jansen had met Michel Stolker, klikhier.

Verkleden voor de 'tourrit'. Foto: Ton van den Berg

Poseren met de levensgrote pop in het Museum van Zuilen. Foto: Ton van den Berg