Utrecht kende twee boekpresentaties deze week waarin werd teruggekeken op de start van de Tour de France vorig jaar in Utrecht, het ging om 'Utrecht en de Tour' van Jeroen Wielaert en 'Utrecht, hart van fietsend Nederland' van Laurens Hitman.

Het laatste boek gaat verder dan de Tourstart, en beschrijf Utrecht ook als fietsstad.

Laurens Hitman presenteerde zijn boek dinsdag in de Domtoren in Utrecht. Het eerste exemplaar van Utrecht, hart van fietsend Nederland werd overhandigd aan burgemeester Jan van Zanen.

Het boek is een ode aan Utrecht als fietsstad en neemt de lezer mee in het verhaal van de fietsstad in woord, maar ook in beeld.

In juli 2015 was Utrecht het decor van de start van de Tour de France. Dagenlang was het feest en de stad ontving bezoekers vanuit de hele wereld. De Grand Départ paste bij de stad Utrecht, die een lange fietstraditie heeft.

Tegenwoordig wordt het stadsbeeld gedomineerd door grote groepen fietsers en door fietsen die langs de grachten en straten geparkeerd staan. Utrecht  is volop bezig met de toekomst van de fiets. Er worden speciale fietsstraten en bruggen aangelegd, futuristische fietsstallingen zijn in aanbouw en men zet zich in voor het binnenhalen van de Ronde van Spanje.

Het boek - met vele foto’s - neemt de lezer mee in het verhaal van fietsstad Utrecht. Met bijdragen van onder meer Frank Heinen, Maarten van Rossem, Jeroen Wielaert, Greg Van Avermaet. Koen de Kort, Rohan Dennis, Ingmar Heytze, en een voorwoord van burgemeester Jan van Zanen. 

Utrecht, hart van fietsend Nederland is te koop in de boekhandel voor 22,50 euro.

(De tekst van dit artikel is deels overgenomen uit persbericht auteur.)