Door Hans van Echtelt - Toen iemand mij zaterdagmiddag vroeg hoe ik de nostalgische bijenkomst in het kader van Zestig Jaar Betaald Voetbal in Utrecht vond, was mijn primaire reactie: ,,Een reünie met een lach en een traan’’.

Ik zag een groot deel van mijn voetbalhelden van weleer langskomen maar er ontbrak ook een groot aantal vedetten wegens overlijden of ouderdom aan wie ik me destijds vergaapt had als jonge supporter.

Natuurlijk was ik blij dat ik de 91-jarige Henk Temming nog kon begroeten. Hij werd met name genoemd door spreekstalmeester Wilco van Schaik als de man ‘die nooit een penalty had gemist’. Waarop de voormalige DOS-middenvelder zo eerlijk was om ter plekke toe te geven dat er toch echt eentje gemist had. Maar in een seizoen waarin FC Utrecht nogal slordig met strafschoppen omging, was die ene gemiste wel te verwaarlozen.

Humprey Mijnals poseert bij een Elinkwijkshirt. Foto: Jeroen Stoops

FC-directeur Wilco van Schaik benadrukte ook nog in zijn praatje de moeizame onderhandelingen die destijds aan de voetbalfusie vooraf gingen in 1970. Zeker Elinkwijk was niet enthousiast om uit het betaald voetbal te stappen ten faveure van FC Utrecht, maar daar was deze middag niets van te merken. De club had de zaken prima georganiseerd om meer de ruim 300 gasten te herbergen en van een hapje en een drankje te voorzien.

Drukte in de kantine van Elinkwijk. Foto: Jeroen Stooops

De bijeenkomst was nog geen een uur oud en ik had al zeker dertig mensen gesproken met wie ik de afgelopen vijftig ooit een interview mocht hebben: van Humphrey Mijnals tot Joop Jochems, van Reinier Kreijermaat tot Theo Hoogeveen. De laatste was ooit voormalig doelman van DOS en herinnert zich de treinreis naar Basel waar de Kanaries een Europacupwedstrijd in het kader van het Jaarbeurstoernooi moesten afwerken. ,,Ik was destijds de jongste speler en lag op dezelfde kamer als Tonny van der Linden, een grootheid die toen al een beetje in zijn nadagen was. Hij heeft me toen allerlei waardevolle tips gegeven, ik had hem vanmiddag graag de hand geschud. Maar helaas kon hij wegens zijn afnemende gezondheid niet komen, erg jammer.’’

Ook Jean Paul de Jong kwam nog binnenstappen, hij had elders verplichtingen gehad. Ik hoopte van hem het bevrijdende nieuws te horen over het aanstaande trainersschap bij FC Utrecht maar zelfs mij als journalistieke ‘nestor‘werd die primeur door Jean Paul niet gegund. ,,Wacht deze week de mededelingen van het bestuur van FC Utrecht maar af, dan weet je meer. Ik heb met hen de afspraak gemaakt om zo lang mijn mond te houden.’’ Maar zijn lichaamstaal liet weinig te wensen over, dat komt deze week wel goed....

Nol de Ruiter (midden) in gesprek met Nico van Zoghel (links). Foto: Jeroen Stoops

Er waren ook tal van vroegere trainers, zoals Foeke Booy, diens schoonvader Nol de Ruiter en Leo van Veen, die die samen met Eddy Achterberg en Nico van Zoghel geanimeerd in gesprek raakten. Op dat moment wist Foeke nog niet dat zijn voormalige werkgever Go Ahead een dag later zou stunten in De Kuip en Eddy ‘De Keu’ Achterberg wist niet dat ‘zijn’ FC Twente met 1-0 in Galgenwaard zou verliezen. En ook niet dat de spelersbus van FC Twente bij terugkeer door politie en ME ontzet moest worden. Dat soort toestanden deden zich, zo bedacht ik me bij het schrijven van deze regels, in het begin van Zestig Jaar Betaald Voetbal nooit voor. 

De expositie Zestig Jaar Betaald Voetbal is te zien bij Elinkwijk en vanaf volgende maand in het Nederlands Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat.

Zangkoor de Kanaries uit het Ondiep zingt clubliederen. Foto: Jeroen Stoops

Bekijk hieronder het videoverslag van Ben Hendriks.