De Tolerantieprijs is dit jaar uitgereikt aan drie winnaars, het gaat om Villa Vrede, New Dutch Connections en de Stichting Eet mee! Het is voor het eerst dat de Tolerantieprijs meerdere winnaars kent. Ze ontvingen elk een geldbedrag van €2.500,- dat moet worden besteed aan het winnende initiatief.

De prijsuitreiking door burgemeester Van Zanen vond plaats op het Bevrijdinsgfestival in park Transwijk.

De inzendingen voor de Tolerantieprijs 2016 betroffen vrijwel allemaal initiatieven die maatschappelijke en sociale activiteiten organiseren voor vluchtelingen. De drie winnende organisaties staan volgens de jury model voor de veelheid aan initiatieven voor vluchtelingen en asielzoekers in de stad.

Villa Vrede, www.villavrede.nl, is opgericht in 2014 en biedt mensen zonder verblijfsvergunning een veilige omgeving. Door activiteiten, trainingen en voorlichting te geven, kunnen deze mensen zich verder ontplooien. Door directe benadering vinden getraumatiseerde vluchtelingen sneller stabiliteit.

Villa Vrede. Foto: Ton van den Berg

Villa Vrede is een ontmoetingsplek waar zij andere mensen leren kennen en duurzame verbindingen en contacten kunnen leggen. De vrijwilligers van Villa Vrede vertegenwoordigen verschillende culturele achtergronden, waar de vluchtelingen zich mee kunnen identificeren. De vluchtelingen krijgen wekelijks Nederlandse les, leren samen te koken en ontvangen voorlichting over basisrechten. 

Stichting Eet Mee, www.eetmee.nl/come-and-eat-utrecht, brengt op een bijzondere manier onbekende mensen met elkaar in contact die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Eet Mee! is sinds 2009 actief. In 2015 is Eet Mee samen met Present Utrecht een nieuw project gestart, ‘Come and Eat’, waarbij vluchtelingen uit de noodopvang gekoppeld worden aan Utrechters om een gezamenlijk maaltijd te nuttigen. Deze ontmoetingen blijken succesvol in het wegnemen van vooroordelen. 

Eet Mee. Foto: Ton van den Berg

New Dutch Connection, www.newdutchconnections.nl/de-toekomstacademie-in-utrecht-van-start/ inspireert en motiveert (ex-) asielzoekers om opnieuw in zichzelf te gaan geloven en anderen te betrekken bij het realiseren van hun toekomstdromen. Dit doen ze door mensen en bedrijven te mobiliseren en een community te creëren die de asielzoekers ondersteunt en empowert, zodat zij verder kunnen werken aan hun toekomst.

Eet mee. Foto: Ton van den Berg

De ‘Toekomst Academie’ leidt in drie tot vier maanden jonge (ex)asielzoekers op tot toekomstige werknemers en ondernemers in Utrecht. Dit wordt gedaan door de jongeren te inspireren en te motiveren. Tijdens dit traject worden de jongeren individueel begeleid door een vrijwillige coach en een maatje.

De tolerantieprijs is een gemeentelijke prijs voor initiatieven ter bevordering van verdraagzaamheid, respect en begrip in de Utrechtse samenleving.

(Tekst: persbericht organisatie Tolerantieprijs)