Door Vincent Oldenborg - Kunt u beter schrijven dan een politicus of ambtenaar? Dan is de Taal Battle (beter zou zijn Taalstrijd) uw kans om aan de gemeente Utrecht te laten zien wat begrijpelijk schrijven is. Op 6 oktober krijgen 6 Utrechtse burgers de mogelijkheid om hun kwaliteiten op het gebied van begrijpelijk schrijven te tonen.

Zo lang er overheidsdienaren bestaan, is er commentaar op de brieven en andere geschriften waarmee ze de burgers bestoken. Dat commentaar betreft niet alleen de feitelijke inhoud, waar je het natuurlijk mee eens of oneens kunt zijn. Ook het taalgebruik krijgt veel kritiek. Soms krijg je wel eens de indruk dat het juist de bedoeling is dat een gewone sterveling niet zal begrijpen wat er staat.  

Een treffend voorbeeld zag ik laatst in een raadsbrief over de toekomst van de tippelzone aan de Europalaan.

 “Deze verdieping en bezinning op de toekomst van de tippelzone willen wij vormgeven door het gesprek met u aan te gaan via de publieke waarde cyclus met een zogeheten multiloogtafel. Deze werkwijze bevordert het centraal stellen van de publieke waarde “een stad waar mensen in goede gezondheid wonen, werken en leven – waar iedereen de moeite waard is en een kans krijgt om mee te doen”. Specifiek voor kwetsbare doelgroepen geldt dat deze wordt verbijzonderd door aandacht voor menselijke waardigheid en een vangnet.’’

Ik neem aan dat een multiloogtafel geen tafel van meermalen geloogd eiken is. Waarschijnlijk is het een soort ronde tafel waar meerdere partijen, in ieder geval meer dan twee (dialoog), met elkaar praten.

Het is vast erg mooi en democratisch bedoeld maar toch denk ik dat tante Pietsjie en haar vriendinnen geen flauw idee hebben wat er hier gaat gebeuren.

Zo zal iedereen wel treffende voorbeelden kunnen vinden van goed bedoelde berichten van de overheid die door het taalgebruik hun doel voorbijschieten. 

Denk overigens niet dat het makkelijk is om een goede en bovenal begrijpelijke brief te schrijven. 

Ten eerste kent ieder vak of specialisme zijn eigen vaktaal die door buitenstaanders vaak als een geheime code wordt ervaren. Probeer die valkuil als doorgewinterde specialist maar eens te ontwijken. 

Ten tweede moeten ambtenaren vaak brieven schrijven over besluiten van politici en bestuurders die helemaal niet helder of logisch zijn. Dan is het een helse klus om daar nog iets fatsoenlijks van te maken.

In ieder geval krijgt u nu de kans om te laten zien hoe het wel moet.

Meld u aan voor 22 september voor het team met bewoners. Stuur een e-mail met een korte motivatie naar gastvrij@utrecht.nl. Zet in het onderwerp ‘Team bewoners Taal Battle’. Uit alle aanmeldingen worden 6 deelnemers geloot. Het beste team wint ‘de begrijpelijk taalprijs’ (de eer).

Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar het resultaat.