Het festival deBeschaving zit financieel in de rode cijfers, ondanks succesvolle optredens van bands als Novastar, The Jezabels en de Utrechtse Eefje de Visser. Duizenden bezoekers vertrokken eerder dan gehoopt om in de stad het WK-voetbal te kunnen zien.

Volgens de organisatie van deBeschaving heeft het verbod om het voetbal op grote schermen te kunnen laten zien 'grote financiele schade aangericht'. Het festival trok meer dan 6000 bezoekers maar was nog niet uitverkocht. Door het vroege vertrek van de meeste bezoekers waren er veel minder inkomsten via de horeca.

De artiest Blaudzun was de laatste grote act afgelopen zaterdagavond in de Botanische Tuinen in De Uithof en zag hoe een groot deel van de in oranje gehulde bezoekers vertrokken. Volgens organisatie sloot Blaudzun af met de tekst: ‘Bedankt deBeschaving, fuck you Gemeente Utrecht’.

Hoe groot precies de schade is, is nog niet duidelijk. Maar woordvoerder Bow Evers zegt dat het heel moeilijk wordt om uit de rode cijfers te blijven.

Dat heeft geen effect op voortzetting van het festival want voor volgend jaar wordt al gedacht aan een tweedaags evenement dat gelijktijdig plaatsvindt met de Grand Depart van de Tour de France in Utrecht. Daarvoor wordt de datum dan ook een week eerder gesteld: op 27 en 28 juni.

De band The Jezabels trok een volle tent. Foto: Ton van den Berg