Een website die bewaard gaat worden door Het Utrechts Archief, dat is in Utrecht nieuw. Het gaat om De Stem van West die op vrijdag 13 februari ook 70 radio-uitzendingen aan het archief aanbiedt.

In de afgelopen twee jaar heeft De Stem van West met 30 kunstenaars, muzikanten en schrijvers meer dan 70 radio-uitzendingen gemaakt vanuit 7 buurten in Utrecht West: een gebied dat omsloten wordt door het Merwedekanaal, het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelwegen A2 en A12.

De Prins Clausbrug en Gerbrandytoren in de Stem van West.

Zowel de website als de integrale collectie radioprogramma’s van De Stem van West worden vrijdag 13 februari door burgemeester Jan van Zanen overgedragen aan Het Utrechts Archief. Een unicum, want daarmee is De Stem van West het eerste 'digital born project' dat in Het Utrechts Archief opgenomen wordt.

Utrecht West is een gebied in ontwikkeling. Denk aan de grootschalige renovatie op Kanaleneiland, de fly-over op het 24 Oktoberplein, de tunnel in de A2 en de komst van een fietsbrug tussen Leidsche Rijn en Oog in Al. De gemeente Utrecht koos ruim twee jaar geleden webradio als middel om de stedelijke ontwikkeling en verandering vast te leggen.

Dat gebeurde niet door een onderzoeksbureau maar door kunstenaars, die ieder vanuit hun eigen expertise, bevindingen en observaties een ‘beeld’ maakten, vervaardigd uit audio. Utrecht koos niet voor een bronzen beeld op een sokkel op een plein, maar voor audio als kunst in de openbare ruimte.

De collectie omvat inmiddels meer dan 70 radio-uitzendingen in vele vormen en hoedanigheden: van documentaires tot stadswandelingen, van locatie-gedichten tot geluidscomposities.

Elise 't Hart aan het werk voor huisgeluiden in Transwijk. Foto: Stem van West

In een periode van twee jaar hebben kunstenaars, muzikanten, en dichters zich verdiept in Utrecht West en zich verbonden met de mensen, organisaties en bedrijven aldaar. De stad liet zich portretteren in radio en kon meteen luisteren naar het resultaat; buurtbewoners en bedrijven kunnen hun eigen gebied opnieuw beleven door de ogen en oren van een kunstenaar. Lokaal vervaardigd en (inter)nationaal bereikbaar. Het Utrechts Archief, gaat deze collectie conserveren en toegankelijk houden voor publiek.

Opnames voor Soundlings. Foto: Stem van West

Op vrijdag 13 februari vindt tussen 16:00 en 18:00 uur de feestelijke overdracht plaats in de vorm van een live radioshow die via de website te beluisteren is onder de titel We are History. De uitzending vindt plaats vanuit Het Utrechts Archief. Burgemeester Jan van Zanen overhandigt de collectie aan directeur Chantal Keijsper van Het Utrechts Archief, zodat de programma's en de website van De Stem van West te horen en vinden zullen zijn voor toekomstige bewoners en geïnteresseerden.

De presentatie van de overdracht is in handen van radiomaker Tom Loois en Gabriel Erlach, initiatiefneemster van cultureel centrum Isola Rosa.

(Tekst uit persbericht Stem van West)

Het programma U in de Wijk maakte een reportage over De Stem van West, zie hieronder.