Niet zo slim, dat dagen achtereen televisieseries kijken. Slaapspecialist David van Bodegom van het Leids Universitair Medisch Centrum waarschuwt voor de risico’s. “Na zo lang niet slapen, is het zelfs mogelijk dat ze gaan hallucineren.”

Ondertussen verloopt de wereldrecordpoging Binge-watching van het Nedrlands Film Festival (NFF) op de Neude voorspoedig; van hallucineren is geen sprake, zo lijkt het, de deelnemers Tom de Rijk en Ruden Nijsse zitten nog altijd in de glazen kas en er staat inmiddels ruim 48 uur tv-kijken op de teller. Over de helft dus want het doel is 94 uur.

Nijsse maakt zich nergens zorgen om. De eerste drie seizoenen van Penoza en de eerste zes afleveringen van de Amerikaanse hitserie The Blacklist, is hij goed doorgekomen. Nijsse staat na 48 uur op uit zijn bureaustoel voor de eerste anderhalf uur slaap in het voormalige Postkantoor waar het Filmfestival tijdelijk gehuisvest is.

De recordpoging tv-series kijken trekt inmiddels behoorlijk wat bekijks, althans in de media want echte hordes nieuwsgierige toeschouwers op de Neude blijven uit, laat Sasja Woutersen, coördinator van het NFF weten.

Nijsse heeft in de afgelopen twee dagen 11 minuten pauze opgenomen voor toiletbezoeken. Tijdens een van die bezoekjes, gaf hij - op het toilet - een rechstreeks interview aan Giel Beelen voor 3FM. “Ik zit nu te poepen, Giel,” gaf Nijsse op de landelijke radiozender openlijk toe.

Na 31 uur is de vermoeidheid van De Rijk’s (r) gezicht te lezen. Foto: Zita Eijzenbach

Terwijl Nijsse woensdagochtend wat bijslaapt, blijft De Rijk televisie kijken. Getuige Zdeno van Dolen uit Amsterdam heeft de deelnemers net vier uur in de gaten gehouden. Volgens hem heeft De Rijk het aanzienlijk zwaarder met de recordpoging dan Nijsse.

“Vannacht, toen de teller op 40 uur stond, heeft Tom anderhalf uur geslapen. Vooral daarna had hij het extra zwaar; we hebben hem een paar keer luciferhoutjes aangeboden voor zijn zware oogleden. Ik betwijfel of hij het gaat halen, voor Ruden heb ik wel goede hoop.”

Woutersen en Nijsse trekken een sprintje over de Neude. Foto: Zita Eijzenbach

Gedurende de recordpoging voor in het Guinness World Records boek, is er geen medisch team aanwezig voor de deelnemers. Woutersen en de andere coördinatoren monitoren de deelnemers en er is inmiddels ook contact geweest met een arts.

Woutersen: “Nu hebben ze alleen nog maar wat last van stijve ledematen van het lange zitten. De arts gaf aan dat ik direct 1-1-2 moet bellen als ze niet meer uit hun woorden komen, als ze gedesoriënteerd raken of als ze flauw vallen. Lichamelijk zijn ze gewoon op, maar mentaal lijken ze nog erg sterk.”

“Goed slapen is heel belangrijk,” vertelt Van Bodegom. In zijn onlangs verschenen boek ‘Oud worden in de praktijk’ wijdt de medisch specialist een hoofdstuk aan de noodzaak van een goede nachtrust. “Na 1 nacht slecht slapen, is de insuline in het lichaam al dusdanig afgenomen, dat deze afwijking in het lichaam lijkt op beginnende suikerziekte. Slecht slapen, heeft daarmee dus invloed op de stofwisseling en zorgt voor gewichtstoename.”

De consumpties van de heren wordt in de logboeken bijgehouden; Nijsse drinkt vooral water en De Rijk neemt ook af en toe een sapje. “Vitaminewater wel, maar geen Red Bull. Die ‘suger rush’ is even fijn, maar daarna volgt er vaak een dip; ze gaan dat liever uit de weg.” legt Woutersen uit. “Of ze echt aankomen gedurende de week, weet ik niet.”

Dat de heren tot nu toe slechts last hebben van ‘simpele kwaaltjes’, wil niets zeggen over hun mentale staat, verklaart Van Bodegom. “Bij een extreem tekort aan slaap, kunnen er zelfs hallucinaties optreden. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit hoe dat precies zit, maar blijkbaar is slaap niet alleen nodig voor het herstel van het lichaam, maar ook voor het herstel van de geest.”

Nijsse gaat op zijn sokken het voormalige Postkantoor binnen voor anderhalf uur slaap. Foto: Zita Eijzenbach

“Het gaat goed,” vertelt Nijsse opgewekt, maar met een bleek gezicht tijdens zijn sprintje op zijn sokken naar het Postkantoor. Schoenen aantrekken had alleen maar meer tijd van zijn pauze gekost. “Ik ben nu over de helft, dus het zwaarste gedeelte is achter de rug,” beredeneert Nijsse.