Het zwemelde van de clowns woensdag in de Utrechtse binnenstad. Voorbijgangers werden vergezeld door de vrolijke praatjesmakers. Waarom? "Om ze met speelsheid en met een open hart een sfeer van warmte en verbondenheid te laten zien", aldus initiatiefnemer Kirsten Lüpke van ClownSpirit.

Het is voor Lüpke inmiddels de 6e editie van wat ze heeft genoemd WALKING AS ONE. Circa 30 andere clowns zorgden ervoor dat het een clownesk gebeuren werd.

Groepsfoto van de deelnemende clowns. Foto: Johan Morgenstond

De clowns in de Utrechtse binnenstad waren er volgens Lüpke op uit om met hun speelsheid, hun verwondering en directheid mensen te ontwapenen en even uit hun alledaagse sleur te halen. "Ze willen mensen niet alleen vermaken, maar hen ook raken en ontroeren. Zomaar een stuk meelopen met iemand, hand in hand of ook niet, zingend, kletsend, plezier makend of in stilte."

Lüpke wil met deze actie bijdragen aan een gelukkigere wereld. “In de waan van het alledaagse leven ‘vergeten’ we makkelijk wie we eigenlijk zijn. We zijn bezig om onze to-do-lijstjes af te werken, we haasten ons van de een naar de andere afspraak, we doen de godganse dag ons best om te voldoen en alles voor elkaar te krijgen en ploffen ’s avonds uitgeput op de bank. We verliezen ons makkelijk in het DOEN en vergeten daarbij om te ZIJN, om onszelf en de verbinding met elkaar te voelen. En als we niet opletten, vergaat de tijd en vragen we ons op gegeven moment af 'Was dit het nou?."  

De clowns bij WALKING AS ONE komen, zoals Lüpke het zegt: om mensen ‘wakker te kietelen’ en eraan te herinneren wie ze in essentie zijn. Doordat ze contact maken vanuit openheid, speelsheid en een warm hart, raken ze mensen in hun eigen hart en brengen hen in contact met hun eigen ‘zijnkwaliteiten’, met hun eigen openheid en speelsheid, hun eigen liefde en vrijheid. We hoeven niet hard te werken om deze innerlijke rijkdom te veroveren, we dragen het altijd al in ons, het is wie we in essentie zijn. We vergeten het alleen veel te vaak." 

Foto: Johan Morgenstond