Het Centraal Museum heeft het kunstwerk Zoo van de kunstenaar Craigie Horsfield (Cambridge, UK, 1949) aangekocht. Het gaat volgens het museum om een imposant en topstuk van Horsfield.

Het kunstwerk is een tweeluik van ruim tien meter lang, bestaande uit twee wandtapijten waarop twee neushoorns staan afgebeeld. Aanleiding voor de aankoop is de solotentoonstelling van de kunstenaar, die eind 2016 in het Centraal Museum opent.

Zoo zal volgens het museum het openingsakkoord vormen van die solotentoonstelling. Het tweeluik volgt op de reeds aangekochte werken van Horsfield in 2014 en is aangekocht met geld van de BankGiro Loterij.

Het andere stuk van Zoo. Foto: CM

In een persbericht meldt het Centraal Museum dat de kunstenaar Craigie Horsfield startte als schilder, maar al snel ook overging te experimenteren met andere media en technieken. Horsfield maakt foto’s die hij overzet op verschillende beelddragers: van fresco tot wandkleed en van aquarelpapier tot mozaïek.

Voorafgaand aan de solotentoonstelling nodigde Centraal Museum Horsfield uit voor een samenwerkingsproject, waarvoor de kunstenaar dertig Utrechters in afzonderlijke sessies portretteerde. Daaruit koos het Centraal Museum twee portretten, die het museum heeft toegevoegd aan de collectie.

Zoo 'is een prachtige aanwinst voor het Centraal Museum’, zegt Marja Bosma, conservator moderne & hedendaagse kunst. ’Die enorme beesten in hun kale hokken wekken sterke gevoelens van empathie op. Dat is een kwaliteit die een andere belevingswaarde aan de museumcollectie toevoegt.’

Museum-directeur Edwin Jacobs laat zich ook lovend uit: ‘Craigie Horsfield noemt zijn werken “surreële sporen van de werkelijkheid”. Voor mij is hij de late Rembrandt onder de internationaal bekende hedendaagse kunstenaars’.

De solotentoonstelling van Craigie Horsfield is eind 2016 tot begin 2017 in het Centraal Museum te zien. 

Het Centraal Museum is druk met aankopen. Vorige week nog werd een waardevolle tekening gekocht gemaakt door de Utrechtse schilder Jan van Scorel (1495-1562). Het betreft een voorstudie voor het altaarstuk Drieluik met de vinding van het Ware Kruis, dat zich in de Grote Kerk in Breda bevindt.

De aankoop is volgens het museum belangrijk, omdat de tekening inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis van het drieluik en bovendien rechtstreeks in verband kan worden gebracht met een schilderij van Scorel.

De tekening gemaakt door Jan van Scorel. Foto: collectie CM