De bus stopt weer op het Vredenburg. Met de start van een nieuw rooster houden diverse stads- en regionale bussen nu ook weer halt op het Vredenburg.

Meer dan zeven jaar geleden verdwenen de bushaltes op dit van oudsher belangrijke knooppunt van bussen. Dit gebeurde in verband met de bouw van het nieuwe Muziekpaleis. Onder toezegging van de gemeente aan de winkeliers van Vredenburg-noord dat de bushaltes terug zouden keren, hield het dus voor lange tijd op dat passagiers konden in- en uitstappen op deze locatie.

Bushalte Vredenburg in 1986. Foto: Gerrit Jansen

Jaren later bleken de toezeggingen niet zo hard. Het Bestuur Regio Utrecht, dat het openbaar vervoer regelt in de stad en omgeving, had berekend dat bussen sneller konden als ze niet halteerden op het Vredenburg. Iedereen zou nu aan de nieuwe situatie gewend zijn geraakt en de stops aan de Jacobistraat waren voor BRU wel voldoende. Bus 8 zou sneller in Overvecht kunnen zijn, was de redenatie.

In de gemeenteraad vond het plan van het BRU eerst nog gehoor, maar protest van winkeliers brachten vooral SP en VVD op het standpunt dat de haltes toch terug moesten komen. Maar omdat een groot deel van de raad dwars bleeef liggen kwam er een compromis, slechts een deel van de stads- en regionale buslijnen stopt nu op het Vredenburg. Anderen rijden in zuidelijke richting door naar CS en in oostelijke richting bij de Potterstraat. Wie naar het Muziekpaleis wil doet er dus goed aan op te letten of zijn of haar bus wel op het Vredenburg stopt anders moet je toch nog een eind lopen.

Overigens lag er naast de plannen van het BRU een omstreden ambtelijk advies dat het beter zou zijn voor het Vredenburg als daar geen bussen meer zouden stoppen. De bewering daarvan was dat er loopstromen zouden ontstaan op het Vredenburg die de straat aantrekkelijker zou maken. Dit stond haaks op de ervaringen van de winkeliers van Vredenburg-noord die behoorlijk omzetverliezen leden nadat de bussen niet meer stopten.

Feest

Komende zaterdag wordt de terugkeer van de bushaltes gevierd met een Wijk C-markt op Vredenburg-noord tussen 11.00 en 17.00 uur. Diverse winkeliers en horeca presenteren zich dan feestelijk. De SP'er Eggermont en VVD'er Van Schie zijn uitgenodigd om precies om 12.00 uur een van de bushaltes officieel te openen.