De directeur Cultuurpromotie Utrecht, Hanneke Bouwsema, gaat Utrecht verlaten. Na zes jaar in Utrecht leiding te hebben gegeven aan onder meer de Culturele Zondagen, Utrechts Uitburo en het Uitfeest gaat ze vanaf 7 november aan de slag in Hilversum als algemeen secretaris bij het nieuwe NPO-fonds voor Drama, Documentaire en Radio van de publieke omroep.

Het nieuws werd donderdag bekendgemaakt. Eerder deze week lichtte Bouwsema haar overstap toe bij haar bestuur en cultuurwethouder Diepeveen.

In een perberischt zegt Bouwsema: “Ik ben trots op wat wij als hecht team in samenwerking met tal van partners en organisaties in Utrecht en van buiten de stad, voor bewoners en bezoekers van Utrecht hebben kunnen realiseren. Ik denk aan drukbezochte Culturele Zondagen als Utrecht DanstKijken Kijken KopenAlles Kids en bijzondere zondagen als Utrecht 40-45Science in the City en Bestemming Bereikt."

Bouwsema was ook betrokken bii het vorig jaar door Cultuurpromotie geïntroduceerde maandelijkse magazine Uitagenda Utrecht, en het onlangs gelanceerde Engelstalige MAG Utrecht. "Die laten zien hoe onze stad in ontwikkeling is en hoeveel er te beleven valt op cultureel gebied. Ondertussen staan we aan de vooravond van Utrecht Marketing waarin de activiteiten van Cultuurpromotie Utrecht en Toerisme Utrecht worden samengevoegd, een hele goede ontwikkeling voor de stad."

Volgens Bouwsema is het tijd "de bakens weer te verzetten en zie ik ernaar uit in Hilversum aan de slag te gaan". 

Broos Schnetz, voorzitter bestuur Cultuurpromotie Utrecht, zegt zijn directeur te gaan missen: "Het bestuur is Hanneke Bouwsema erg dankbaar voor haar tomeloze inzet en het verder versterken en verbreden van de Culturele Zondagen als een niet meer weg te denken cultureel platform en laboratorium in onze stad en regio. Onder haar leiding is cultuurparticipatie in Utrecht sterk toegenomen." 

De nieuwe baan bij de NPO is niet helemaal vreemd voor Bouwsema. Voordat ze in 2010 in Utrecht kwam werken had ze al diverse functies in Hilversum gehad, onder andere bij VPRO, NTR en NPO. Als algemeen secretaris zal zij het gezicht naar buiten zijn van het nieuwe NPO-fonds, dat vanaf 1 januari 2017 de functie overneemt van het Mediafonds.