Voor 50 medewerkers van de jeugdhulporganisatie JES030 dreigt ontslag. Daarbij komt dat de organisatie geen geld heeft voor een sociaal plan. De Abvakabo FNV reageert onthutst te zijn en legt de verantwoordelijkheid bij de wethouder en politiek.

Vanaf 1 januari neemt een nieuwe welzijnsorganisatie het werk van JES030 over, dat heeft de gemeente bepaald. Bij die overgang hebben nog maar 11 JES030-medewerkers te horen gekregen dat zij een contract krijgen bij de nieuwe buurtteamorganisatie Jeugd en Gezin.

Voor de rest van de medewerkers dreigt nu ontslag. Voor hen is echter geen WW-uitkering mogelijk omdat JES030 daar het geld niet voor heeft. De organisatie bestaat nog maar kort en heeft geen eigen vermogen weten op te bouwen. Er werd ook vanuit gegaan dat de meeste JES030-medewerkers zouden worden overgenomen, maar ondanks toezeggingen van wethouder Everhardt (D66) gebeurt dat niet.

De ondernemingsraad van JES030 heeft in een persbericht de noodklok geluid (kllkhier) en zegt daarin dat de wethouder gewaarschuwd was dat als er minder dan 45 mensen zouden overgaan naar de nieuwe organsatie er voor JES030 een probleem zou ontstaan omdat er geen geld is voor een sociaal plan. 

Wilma Berentsen van de Abvakabo FNV begrijpt niet waarom de gemeente ervoor gekozen heeft een nieuwe organisatie op de jeugdhulp te zetten: “JES 030 werkt tot volle tevredenheid van cliënten, politiek en samenleving én met elan.”

JES030 is al een organisatie die nog maar kort geleden onstond uit een fusie van vier Utrechtse instellingen. Nu met de zogeheten transitie per 1 januari van de jeugdzorg werden bedrijven uitgenodigd op dit werk in te schrijven. Ook JES030 deed dat, maar werd niet uitgekozen. Berentsen: “Diezelfde wethouder gunt, na een eerdere uitvraag en gedwongen fusie, de werkzaamheden aan weer een nieuw op te richten organisatie.” Ze vindt dat heel wrang: “Net een jaar aan het werk en dan al weer opgeheven worden.”

Nog maar 11 mensen van de meer dan 60 medewerkes zijn aangenomen bij de nieuwe buurtteamorganisatie Jeugd en Gezin. Berentsen vindt dat “dit niet in verhouding staat met de subsidie die van JES 030 overgaat naar Jeugd en Gezin en niet in verhouding met het aantal cliënten dat overgaat. Daarnaast verdwijnt met het niet aannemen van deze werknemers essentiële kennis en kunde, netwerkcontacten en specifieke zorg. En voor cliënten verdwijnt het vaste, vertrouwde gezicht.”

Berentsen betreurt de opstelling van de wethouder die zegt niet verantwoordelijk te zijn voor een sociaal plan: “Werknemers met dienstverbanden van soms meer dan 20 jaar, en dus ook 20 jaar van inzet voor de gemeenschap van Utrecht, krijgen niet wat zij hebben opgebouwd aan rechten.”

De vakbond is met de Ondernemingsraad van mening dat de politiek én de wethouder alle verantwoordelijkheid draagt voor de ontstane situatie. “Men laat toch niet de werknemers het kind van de rekening zijn!” aldus Berentsen.

Politici trekken zich een en ander wel aan. Vorige week liet de VVD in een persbericht weten zich zorgen te maken en zegt dat behoud van kennis van groot belang zou moeten zijn bij de werving van personeel voor de Buurtteams Jeugd en Gezin.

VVD-raadslid Judith Tielen: “We moeten voorkomen dat we het wiel opnieuw uit gaan vinden op 1 januari. Dus is het nodig dat er kennis is uit de Utrechtse praktijk, zoals contacten met de doelgroepen en met de relevante netwerken in de stad.”

De VVD heeft vragen gesteld aan de wethouder over de signalen uit het veld. Tielen: “Ik wil graag weten hoe het college die signalen weegt en, als deze kloppen, wat het college eraan gaat doen. Goede jeugdzorgprofessionals verdienen immers een plek in de nieuwe buurtteams.”