Door Zita Eijzenbach - Talloze bomen die in Utrecht 'nodeloos worden gekapt'. Volgens de heropgerichte Utrechtse Bomen Stichting (UBS) is actie nodig.

Maar maandagavond lijkt Utrecht nog niet massaal geinteresseerd. Veertien belangstellenden zijn op de bijeenkomst van de Bomenstichting en de Stichting Utrechtse Burgers over bomenkap afgekomen in het gebouw De Speler aan de Thorbeckelaan. 

Ook politiek is er weinig belangstelling. Van de gemeenteraad is Eva van Esch van de Partij van de Dieren aanwezig. Maar GroenLinks, die het college van B en W kritische vragen stelde over een geplande bomenkap bij het Cremerpark, laat zich niet zien.

Hoe dan ook, het groen in Utrecht wordt bedreigd, vindt de Bomenstichting. “In 2007 is de Bomenstichting opgeheven, omdat in die tijd weinig Utrechtse bomen nodeloos werden gekapt,” zegt Kees van Oosten. Dat is volgens hem flink veranderd. Samen met Richard Kres en Jan Verheugen pleit hij voor minder bomenkap en dat kan alleen als meer inwoners van de stad, jong en oud, zich daar hard voor willen maken.

Van Oosten: “In augustus merkten we dat het onderwerp weer op de agenda moest. Het Cremerpark was een van de vele incidenten die daarvoor aanleiding gaven. Daarom is de Bomenstichting nieuw leven ingeblazen.”

Bij de informatiebijeenkomst zijn echter geen bewoners van het Cremerpark en omgeving aanwezig. Wel zijn er twee vertegenwoordigers van Eneco, maar die houden zich op de achtergrond. Het energiebedrijf heeft inmiddels een vergunning om 150 bomen te kappen in de strook van het Cremerpark, maar heeft nu te maken met verzet uit de buurt, aangevoerd door de Bomenstichting.

'Incorrect en onvolledig’

Volgens de Bomenstichting mankeert er veel aan de ‘incorrecte en onvolledige’ halfjaarlijkse vellijsten die de gemeente publiceert via het internet. Jan Verheugen zegt: “De verwachting is dat het aantal bomen dat moet wijken voor onder meer bebouwing in de stad aanzienlijk groter is dan het aantal dat wordt genoemd op de lijst. Ook blijft de reden voor de kap vaak onbenoemd en zien we dat aankondigingen over bomen die op de vellijst staan, niet kloppen.”

Verheugen noemt als voorbeeld een aankondiging over de kap van een boom in de Agnietenstraat. “We hebben lang lopen zoeken naar deze boom en vonden hem uiteindelijk tientallen meters verderop langs de Singel.”

Onbegrijpellijk vindt de Bomenstichting het dat de gemeente vaak zelf zowel aanvrager als verstrekker is van de kapvergunning. Pas nadat de vergunning verstrekt is, worden omwonenden op de hoogte gesteld waarna ze nog bezwaar kunnen maken.

Van Oosten noemt die aanpak onduidelijk: “Deze aankondigingen - meestal in de vorm van een berichtje in het wijkkrantje - betreft een passief beleid; de bomen markeren met een rood lint of een wit kruis op de stam zou een actief beleid betreffen. Zo is direct duidelijk om welke bomen het exact gaat. Blijkbaar is het beleid moedwillig onduidelijk te laten om welke bomen het gaat; de gemeente zit natuurlijk niet op verzet te wachten.”

Bomen aan de Catharijnesingel. Foto: Z. Eijzenbach

Wijkraden mobiliseren

“Wij gaan het alleen niet oplossen,” zegt Verheugen stellig, “Maar we willen wel de Wijkraden mobiliseren en interesseren voor het onderwerp. De Bomenstichting kan optreden als platform voor kennis en ervaring. Samen heb je nou eenmaal meer invloed dan alleen.”

Verheugen hoopt dat de strijd tegen nodeloze bomenkap gaat leven onder de Utrechters. "Als het gaat om de kap van een boom voor hun eigen deur komen mensen nog wel het geweer, maar ook dan is dan het nemen van juridische stappen tegen de gemeente vaak lastig. Mensen beschikken simpelweg niet over de noodzakelijke juridische kennis. Wij hebben die kennis wel in huis en we willen er graag iets mee doen."

De Utrechtse Bomenstichting houdt donderdag 29 oktober om 20.00 uur een informatiebijeenkomst in het EMMA-centrum in het Cremerpark over de plannen om daar meer dan 150 bomen te kappen voor het aanleggen van nieuwe leidingen.