Bloedlink, een project van de Utrechtse politie en zorgorganisatie Pretty Woman, is winnaar van de Hein Roethofprijs 2015. De Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur reikte de veligheidsprijs maandag uit.

De Utrechtse winnaars delen de prestigieuze prijs met BuurTent uit Tilburg.

Bloedlink is een preventieproject en wijst vooral Turkse en Marokkaanse meisjes rond dertien en zestien jaar op de gevaren van sexting en grooming. Ervaring wijst uit dat met name deze meisjes kwetsbaar zijn en via internet slachtoffer worden van (jonge) mannen die hen paaien en overhalen zich naakt voor de webcam te tonen of seks met hen te hebben.

Daarbij worden foto’s of filmpjes gemaakt. Naderhand dreigt het 'vriendje' die online te verspreiden als het meisje niet doet wat hij wil. De eer, angst en schaamte van de meisjes verschaffen hem een machtspositie.

Bloedlink werkt eraan het taboeonderwerp seksualiteit in de brugklas en de moskee bespreekbaar te maken met jongeren uit niet-westerse culturen. Bij het project is een islamitisch geestelijk werker betrokken. Tevens zijn er voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders.