Utrecht krijgt deze zomer diverse nieuwe muurschilderingen. Het project City Canvas laat kunstenaars met Utrechtse roots diverse muurschilderingen maken in verschillende wijken. Van het centrum tot Leidsche Rijn veranderen kunstenaars lege muren in kleurrijke blikvangers.

De eerste schildering wordt gemaakt door Aafke Bouman in de Molenstraat. Ze start donderdag 30 juni met schilderen en de werkzaamheden duren ongeveer 4 dagen afhankelijk van het weer.

De muurschildering in de Molenstraat is het startschot voor een zomer vol nieuwe muurschilderingen. Deze blinde muur in een zijstraat van de Plompetorengracht is van een particuliere eigenaar. “Ik hou heel veel van kunst dus het leek mij een leuk project om aan mee te werken,” aldus eigenaar Monique. Ze werd gekoppeld aan kunstenaar Aafke Bouman (1995) die na een paar bezoeken en gesprekken een ontwerp maakte. 

Bouman: “Dit beeld is een ode aan de nacht. Over dwalen in een nachtelijke stad en stuiten op mystieke paadjes en hoe je je als wandelaar kan laten leiden door het toeval. Een magisch surrealistisch beeld van lege straten en pleinen dat veel mensen nog herinneren van de lockdown tijden. En hoe we altijd weer een weg vinden naar betere tijden”. 

De nog lege muur in de Molenstraat. Foto: City Canvas

Over de kunstenaar

City Canvas werkt, in het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten, alleen met kunstenaars die een band met Utrecht hebben. Aafke Bouman studeerde in 2017 jaar cum laude af aan de HKU. Ze heeft al eerder een schildering gemaakt in Leidsche Rijn. Momenteel zijn haar illustraties regelmatig te zien in o.a. de Volkskrant, VPRO en bij de wereldberoemde stoffenproducent Vlisco. Deze muurschildering van Aafke Bouman wordt opgenomen in de collectie van openbare kunst van de Gemeente Utrecht.

Kleurrijk cadeau voor de stad

Het project City Canvas wil muurschilderingen maken op plekken die wat extra kleur kunnen gebruiken. De verschillende muurschilderingen tonen hoe divers Utrecht is. De kunstwerken in de openbare ruimte accentueren het feest van Utrecht 900 en laten een duurzame herinnering achter aan deze bijzondere verjaardag van de Domstad. Initiatiefnemer Marije Lieuwens; “In de zomer zijn veel Utrechtse wijken heel erg groen, maar in de winter zijn veel wijken grauw en versteend. Het is ons doel is om kleurrijke werken te realiseren van hoog niveau die een wijk opvrolijken. De kunstenaars ontwerpen iets specifieks voor die locatie. Helemaal mooi als mensen straks even omfietsen om bepaalde muurschilderingen te zien.” 

Extra muurschilderingen in augustus

In de maand augustus worden er nog twee nieuwe muurschilderingen gemaakt; aan de Columbuslaan (Kanaleneiland) en een schildering op de Langerakbaan (Leidse Rijn). Het project City Canvas wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht. In september volgen er nog twee; in Tuindorp en nog één in Kanaleneiland.

Volg de ontwikkelingen op: www.instagram.com/citycanvasnl/

(Bron: persbericht City Canvas)