Een organisatie van bewoners onder de naam Binnenstad030 overhandigen op 2 juni hun woonvisie van de binnenstad aan wethouder Anke Klein, wethouder van de binnenstad én van participatie.
Dit gebeurt samen met ruim 1100 steunbetuigingen die bewoners en ondernemers van de binnenstad van Utrecht in korte tijd ondertekenden.

Volgens Binnenstad030 zien binnenstadbewoners hun leefomgeving aangepast worden voor toerisme en dagjesbezoek maar kunnen zelf niet meer in de auto stappen of op de fiets. Binnenstad030 wil de binnenstad van Utrecht niet als verdienmodel; het is nu nog grotendeels woongebied.

Binnenstad030 protesteerde eerder al tegen het opgestelde ontwikkelkader horeca 2017 van de gemeente Utrecht. In een persbericht zegt Binnenstad030 dat het wordt gesteund door een groot aantal bewoners en ondernemers van de binnenstad in haar strijd voor behoud van de menselijke maat. Iets wat, volgens de organisatie, door de gemeentelijke plannen en ontbreken van een goed participatiebeleid voor inwoners niet vanzelfsprekend is.

Recent is het Concept Omgevingsvisie voor de gemeente gepubliceerd. Ook hierin is volgens Binnenstad030 geen visie te vinden over hoe bewoners en ondernemers daadwerkelijk goed kunnen blijven wonen en ondernemen. Binnenstad030 is een actie gestart onder de noemer Hou het leuk Hou het Utrecht. 

Binnenstad030 wil dat er een visie op wonen komt die grenzen stelt aan de commercialisering van de binnenstad en rekening houdt met de bewoners.

De aanbieding van woonvisie en steunbetuigingen gebeurt in het Stadhuis, woensdag 2 juni, 16:00 in het stadhuis, stadhuisbrug.

Een gesprek over een gezonde leefomgeving in Utrecht onder de titel 'Gezellig Druk' vond onlangs plaats in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger, zie hieronder.