De belangengroep BIEBopNeude (BON) maakt zich flink boos over cultuurwethouder Jongerius (GroenLinks). Die verklaarde bij de opening van een Da Vinci-expositie in het voormalige hoofdpostkantoor dat het aan de eigenaar van het monumentale pand is wat er mee gaat gebeuren. Volgens BON was dat wel erg kort door de bocht.

BON vindt dat de wethouder op z'n minst had moeten zeggen dat het een bestemming krijgt die het gebouw waardig is. BON is groot voorstander van de vestiging van de bibliotheek in het pand, maar een plan daarvoor is door de gemeenteraad afgeschoten omdat het te duur was.

Onlangs kwam er een nieuwe poging met een afgeslankt plan om alsnog de bieb naar de Neude te laten verhuizen. Dit zou dan een combinatie kunnen worden met een hotel en winkels. De eigenaar zou daar wel oren naar hebben en is het nu aan de politiek om dit voorstel wel of niet goed te keuren.

Een uitspraak van een wethouder doet er dus toe, vindt BON, als Jongerius donderdagmiddag in het postkantoor door Art Rooijackers (winnaar van het tv-spelletje De Slimste Mens) wordt gevraagd hoe het zit met de toekomst van dit gebouw. "Daar gaat de eigenaar over", zegt de wethouder. "Het is geen eigendom van de gemeente".

Vanuit de wethouder gezien een neutraal commentaar, maar BON is woest en haalt via facebook uit en spreekt van 'een ontwijkend antwoord waaruit geen visie spreekt'. Dat de cultuurwethouder ook nog gezegd zou hebben dat ze als gebruikster van het postkantoor nooit gezien had dat het een bijzonder gebouw was, is als olie op het vuur.

De wethouder laat in een reactie weten dat ze natuurlijk vindt dat het voormalige postkantoor een publieke functie moet krijgen waar zoveel mogelijk Utrechters van kunnen genieten. Dat zij het gebouw niet bijzonder zou vinden, dat heeft ze volgens haar woordvoerder niet zo gezegd. Ze heeft het altijd een mooi gebouw gevonden, maar dat het zo bijzonder is, dat merkt ze nu steeds meer nu ze ook veel meer details kent.