Bewoners rond de Amsterdamsestraatweg meten donderdagochtend zelf de luchtvervuiling in hun omgeving. Dat gebeurt in samenwerking met Milieudefensie die hiertoe het initiatief nam in de vier grote steden.

Sinds 1 januari 2015 moet Nederland overal aan de Europese norm voor stikstofdioxide voldoen. Bewoners verwachten dat luchtvervuiling op deze drukke locaties de EU-norm overschrijdt. In dat geval dreigen volgens Milieudefensie hoge boetes uit Brussel.

Metingen op de Amsterdamsestraatweg. Foto: Bas de Meijer

Milieudefensie wil de metingen regelmatig herhalen en donderdag werd gestart met een ludieke actie waarbij met een professionele ultrafijnstofmeter de luchtkwaliteit ter plekke getoetst werd door bewoners en 'crime scene-onderzoekers' van Milieudefensie.

Ook werden er vaste meetpunten, die een jaar lang de concentratie stikstofdioxide gaan meten, geïnstalleerd door de bewoners. Na een jaar meten wordt vastgesteld of de norm overschreden is.

Volgens Milieudefensie is de lucht in Nederland ongezond en staat luchtverontreiniging in de top drie van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland, samen met roken en overgewicht.

Bewoners bespreken met Milieudefensie de resultaten van de metingen. Foto: Bas de Meijer