Met een klein beetje stille trom (vanwege de coronamaatregelen) is Willy van Egdom na dertien jaar onlangs gestopt met haar werk als directeur/bestuurder van het het Bartholomeus Gasthuis. Nou stappen wel vaker mensen ergens op maar Van Egdom heeft in haar periode diverse grote veranderingen begeleid en verdienstelijke sporen nagelaten in het eeuwenoude (sinds 1378) verzorgingshuis waaronder verbouw en positionering ervan in de binnenstad.

Het gasthuis aan de Lange Smeestraat, dat door medewerkers, bewoners en vrijwilligers lieftallig 'Barth' wordt genoemd en in 2017 nog het 650-jarig bestaan vierde, staat onder leiding van het zogeheten College van Regenten en voorzitter daarvan is oud-burgemeester Wolfsen. Hij maakte bekend dat Van Egdom haar werkzaamheden heeft neergelegd na goed overleg en dat zij "uit ziet naar een vervolgstap in haar loopbaan". 

Van Egdom was sinds 2007 bestuurder van de instelling en in die periode is onder haar leiding het Bartholomeus Gasthuis gerenoveerd en gemoderniseerd, waarbij er een Huis in de Wijk is ontstaan met o.a. een horecabedrijf en een zorghotel.

Volgens Wolfsen heeft Van Egdom zich van harte ingezet om het gasthuis, het welzijn en de zorg aan ouderen in het huis en in de binnenstad van Utrecht verder te verbeteren. "Tevens heeft zij zorggedragen voor het behoud van het erfgoed, waaronder de restauratie van de Regentenzaal. Via de Stichting Vrienden van het Bartholomeus Gasthuis wist zij het bedrijfsleven te verbinden met het welzijn van ouderen."

In een brief aan medewerkers en vrijwilligers zegt Van Egdom: "Na dertien jaar met veel plezier als bestuurder van het Bartholomeus Gasthuis werkzaam te zijn geweest, heb ik besloten dat het tijd is voor verandering. Het Bartholomeus Gasthuis was een levenswerk waar ik mijn ziel en zaligheid in heb gelegd."

Over de vrijwilligers zei ze ook nog: "Velen van jullie ken ik persoonlijk. We hebben lief en leed gedeeld en Barth zo mooi en goed zien worden als het nu is. Ik ben er aan toe om die prachtige periode af te sluiten en een volgende stap in mijn carrière te zetten." De brief eindigt met: "Zorg goed voor Barth, zijn (wijk)bewoners, gasten, klanten en voor jezelf."

Willy van Egdom. Foto: Marnix Schmidt