Het Wijk C-komitee verzet zich tegen de komst van arthouse-bioscoop De Kade bij het Paardenveld. Raadsfracties worden benaderd om de bezwaren duidelijk te maken. Volgens het comité brengt de nieuwe bioscoop teveel hinder met zich mee voor de bewoners van Wijk C.

In de filmwereld en bij de gemeente is er volop enthousiasme over het plan van filmdistributeur Pim Hermeling. Nadat begin dit jaar het plan voor een bibliotheek op het Smakkelaarsveld in de raad werd weggestemd, startte Hermeling meteen een lobby voor zijn plannen. Want met de bieb werd ook de vestiging van het Artplex op die locatie voorkomen. Deze bioscoop zou de opvolger worden voor filmhuis 't Hoogt.

Hermeling kreeg volgens een artikel in de Filmkrant steun voor zijn arthouse bioscoop, met als naam De Kade, bij verschillende filmdistributeurs en in het Utrechtse gingen het Nederlands Film Festival (NFF) en de Dutch Game Garden (DGC) erachter staan (zij zijn ook bereid ruimtes te huren in het nieuw te bouwen pand).

Ook de Hogeschool voor de Kunst Utrecht (HKU) sloot zich aan. Die krijgt dan een eigen plek die deels boven de huidige parkeergarage gebouwd wordt.

Volgens Hermeling is er voor zijn plannen slechts vijf miljoen euro nodig (Artplex zou bijna 60 miljoen euro kosten) en hij zou er al voldoende investeerders voor hebben. De locatie die op het oog is, is het terrein achter de parkeergarage Paardenveld waar een aparte ruimte ontstaat als daar het water weer terug is in de singel.

De locatie is al eens eerder in beeld geweest als een van de mogelijke plekken voor een tweede schouwburg. Maar ook Wijk C heeft op dit terrein al langere tijd haar oog laten vallen want het zou een groenstrook langs de singel kunnen worden. En omdat de wijk al zo weinig groen heeft zou dit een mooie aanvulling zijn.

Maar het is niet de enige reden dat het Wijk C-komitee niets ziet in De Kade. Volgens comitélid Ben Nijssen is er een waslijst aan bezwaren te bedenken. De belangrijkste is de toename van verkeer en parkeerders. Volgens het comité kan de wijk de druk van bezoekers bijna niet meer aan, ondanks de aanwezigheid van de parkeergarage Paardenveld.

Onlangs nog maakte het Wijk C-komitee met succes bezwaar tegen de uitbreiding van de Bijenkorf omdat het ook extra verkeer en parkeerders zou aantrekken terwijl er onvoldoende parkeervoorzieningen zijn. Veel bewoners kunnen nu hun auto al niet in de buurt parkeren omdat er te weinig plek is voor vergunninghouders.

Ook ziet het comité problemen rond het parkeren van fietsen omdat daar bijna helemaal geen plek voor is.  

In de Wijkraad Binnenstad is volgens het Wijk C-komitee door ambtenaren duidelijk gemaakt dat De Kade steun krijgt van de gemeente. Aan die opstelling stoort het Wijk C-komitee zich omdat de gemeente blijkbaar een uitgaanslocatie (er komt volgens de plannen ook een groot terras langs de singel) belangrijker vindt dan het woongenot van de bewoners van de binnenstadswijk.

Het Wijk C-komitee vindt dat de gemeente te hard van stapel loopt. Maar er is dan ook haast bij. Als het aan Hermeling ligt, aldus de Filmkrant, gaat begin 2016 de bouw van start en zou De Kade in september van dat jaar al kunnen openen tijdens het Filmfestival.

Het NFF is heel blij met De Kade en zegt dat dit wel eens de doorslag kan zijn een einde te maken aan de discussie of het filmfestival nog wel in Utrecht kan blijven. Met de komst van een groot bioscoopcomplex bij de Jaarbeurs en de opening van De Kade (met zeven zalen en 750 stoelen) is het probleem van onvoldoende en ongeschikte bioscopen in Utrecht in een klap weggevaagd.