Iedereen wil z'n handtekening wel zetten, merkt Corrie Huiding, want het beeld van Anton Geesink moet een waardiger plek krijgen. Met een 'recht van initiatief' wil Huiding dit voor elkaar krijgen.

Ze heeft aan 25 handtekeningen al genoeg om bij de gemeente met het initiatief, en een beroep op het leefbaarheidsbudget, aan te kloppen, maar ze heeft er dinsdagmiddag al meer dan 80 en ze gaat nog even door: "Tot ik er 100 heb."

Het stoort Huiding, inwoner van Wijk C en lid van de Wijkraad Binnenstad, al heel lang dat het grote beeld van de vroeger Wijk C'er en judolegende Anton Geesink op 'zo'n pisplek' staat. "Het hoort daar helemaal niet thuis. Er is een veel mooiere plek vlak voor de Jacobikerk aan de kant van de Jacobstraat."

Dat ze niet de enige is die zich opwindt over de lelijke plek is dinsdagmiddag wel te zien waar de dames van de bingoclub in de Jacobikerk graag hun handtekening plaatsen. "Ons jochie verdient een betere plek", zegt een van de vrouwen.

Het feit dat de Jacobsstraat over enige tijd op de schop gaat voor een herinrichting lijkt Huiding het goede moment om ook naar het beeld van Geesink te kijken. "De gemeente zegt dat voor de herinrichting geen geld gereseveerd is voor het beeld, maar een ambtenaar heeft gezegd dat er iets kan gebeuren als iemand daar het initiatief toe neemt. Nou, dat doe ik dan."

Al veel langer storen veel Utrechters zich aan de locatie van het beeld dat nu in een straatje staat waar veel autoverkeer langskomt op weg naar de parkeergarage van de Bijenkorf. Als je voor het beeld gaat staan moet je uitklijken niet te worden overreden.

Ook de maker van het beeld, Theo van de Vathorst, is voorstander van een andere en meer waardige locatie, zo liet hij enige tijd terug al weten aan Nieruws030. Hij steunt dan ook de actie van Huiding.

Een plekje voor de deur van de Jacobikerk is volgens Huiding heel goed voor elkaar te krijgen. "Ik zie daar geen problemen in."

Theo van de Vathorst bij het beeld van Geesink. Foto: Ton van den Berg