Daklozenkrant Straatnieuws moet de prijzen van haar kranten verhogen. Een nummer kost geen 2 euro meer maar drie euro. Alleen zo denkt de krant een faillisement te voorkomen.

Volgens de stichting achter de daklozenkrant is de nood hoog en dreigen circa 130 Straatnieuwsverkopers hun enige inkomsten en dagbesteding kwijt te raken als de financiele problemen niet snel worden opgelost.

De krant zit in de problemen nadat vorig jaar duidelijk werd dat de toenmalige penningmeester 45.000 euro had verduisterd. Dit oud-raadslid van de PvdA, Bert van der Roest, had er zijn eigen financiele problemen mee proberen op te lossen en had dit geld ‘tijdelijk’ geleend. Ook wentelde hij eigen belastingproblemen af op de stichting.

Justitie en politie startten een onderzoek naar de praktijken maar tot op heden zijn er nog geen strafrechtelijke stappen gezet richting Van der Roest. Volgens de Straatkrant is het daardoor onmogelijk het geld onder dwang terug te eisen. Volgens Van der Roest gaat het om een veel kleiner bedrag.

De Straatkrant is van plan nu zelf een rechtszaak tegen Van der Roest te beginnen in de hoop nog iets terug te zien van het geld. Maar op dit moment is dus een actie nodig om Straatnieuws nog van de ondergang te redden.

De prijsverhoging naar 3 euro wordt als actie gebracht onder de titel: ‘Mag het wat meer zijn?’ Vanaf vrijdag betalen de verkopers zelf geen € 1,20 maar € 1,60 per krant en zij verkopen die voor € 3,00. Dat betekent dat de prijsverhoging deels (60 cent) ook in de zak komt van de verkoper.

De cover van de nieuwe Straatkrant.

Daarnaast vragen de verkopers het publiek met een eenmalige donatie Straatnieuws weer vlot te trekken. Volgens de stichting is de krant gered als Utrecht de komende maanden massaal Straatnieuws koopt. En niet alleen de krant is dan gered, ook andere activiteiten zoals het ontwikkelen van een straatkrant speciaal voor kinderen en het maken van een straatkompas voor daklozen en hulpverleners, kunnen doorgang vinden.