Na het boek komt er nu ook de website Aan de Maliebaan. Daar is het verhaal te vinden over de Maliebaan in de bezettingsperiode 1940-1945, toen het volgens auteur Ad van Liempt ‘de spannendste straat van Nederland’ was.

Op het boek kwamen vorig jaar tal van reacties. De auteur hield veel lezingen die goed bezocht werden, en daardoor kwam Van Liempt tot de conclusie dat er voor de bewogen geschiedenis van dit deel van de stad Utrecht kennelijk een permanente belangstelling bestaat.

Om de informatie steeds beschikbaar te krijgen is er nu een website gebouwd, waar alle mogelijke aspecten van de Maliebaan tijdens de Tweede Wereldoorlog behandeld worden.

Want het was niet alleen de straat waar de NSB haar hoofdkwartier had, en vele afdelingen had gehuisvest in vaak schitterende panden; er zaten ook minstens tien Duitse instanties. Op nummer 40 zat het aartsbisschoppelijk paleis van de rooms-katholieke kerk waar de latere kardinaal De Jong zijn strijd tegen de bezetter voerde. Ook hadden verschillende verzetsgroepen hun adres op de Maliebaan; recht tegenover het beruchte pand van de Sicherheitspolizei zat jarenlang een joods gezin ondergedoken.

Van Liempt heeft drie studenten van de Hogeschool Utrecht ingeschakeld om een website te bouwen waarin al die informatie gemakkelijk op te roepen is. Joyce Gadellaa, Samme Kleijn en Martijn Schilperoort hebben er heel wat uren ingestoken. De site is heel goed bruikbaar voor wie met tablet of smartphone over de Maliebaan loopt om er zelf te ervaren waar al die organisaties gehuisvest waren. Op 26 april is het proefdraaien voltooid en gaat de website officieel online.

De site valt vooral op doordat er zoveel bewegend beeld op te zien is. Er zijn filmpjes van NSB-manifestaties op de Maliebaan aan te klikken; er zijn volop videofragmenten van een rondleiding die Ad van Liempt vorig jaar voor geschiedenisleraren hield. En bovendien worden er gedeelten vertoond van de Maliebaanmonologen, een theaterproject van Aluin. Zes monologen van hoofdrolspelers uit de oorlog werden vorig jaar mei gespeeld in diverse panden op de Maliebaan. Inmiddels zijn ze op video vastgelegd die begin mei door de NOS op de landelijke televisie worden uitgezonden, op NPO2.

De website is mede mogelijk gemaakt door allerlei instanties die hun medewerking verleenden, maar vooral dankzij het Ondernemersfonds Het Fluwelen Handvat. Dat zijn ondernemers van de Maliebaan en omstreken, die het project interessant genoeg vonden om het te ondersteunen.