Bijna 2000 demonstranten trokken zaterdag door de Utrechtse binnenstad om aandacht te vragen voor de vrijheid. Ze maakten daarbij met muziek en allerlei materialen veel herrie zodat niemand om de demonstratie heen kon.

Onderweg werd tijdens de 'Streetrave' ook veel gedansd, maar hoe langer de vrolijke optocht duurde, hoe meer dat onderdeel temperde.

 

Onder de naam 'Partijtje voor de Vrijheid' wilden de demonstranten die uit het hele land kwamen aansporen na te denken over wat vrijheid nu eigenlijk is. In een persbericht van de organisatie zegt een van hen: “Wij leven in Nederland misschien in de illusie dat vrijheid vanzelfsprekend is, maar de afgelopen jaren is meer dan ooit gebleken dat dat niet zo is."

Spandoeken bij de demonstratie. Foto's: Jeroen Stoops

De naam Partijtje voor de vrijheid is volgens de organisatie niet toevalig gekozen. “Het woord vrijheid wordt nu gebruikt door populisten die het gebruiken voor nationalisme, racisme, en xenofobie. Het wordt tijd dat we het terugclaimen voor de betekenis die het hoort te hebben: Vrijheid voor iedereen, overal. Vrijheid om te studeren, te werken, te wonen, te leven, vrijheid om te zijn.”

Na optredens en sprekers vertrok de stoet rond drie uur met zo'n 1500 mensen uit park Nieuweroord. Na een volledige ronde om de binnenstad kwamen zij daar zonder problemen weer terug, inmiddels uitgegroeid tot zo'n 2000 mensen.

Toeschouwers in het park. Foto: Jeroen Stoops