Door Dick Goosen - De tentoonstelling ‘175 jaar zorg van harte’ in het Diakonessenhuis aan de Bosboomstraat is vrijdag geopend door de voorzitter van de Raad van Bestuur John Taks en burgemeester Jan van Zanen, in aanwezigheid van vijf nog levende diaconessen.

Eén van die diaconessen is Ali Hendriksen (1933), van 1949 tot 1997 diacones in het ziekenhuis. Vanaf haar pensionering werkt ze nog steeds drie ochtenden in de week als vrijwilligster op de afdeling cardiologie. Het ziekenhuis is haar leven…

En dat is wat de expositie in de centrale hal van het Diak probeert te illustreren: hoe de zorg voor de patiënt de afgelopen 175 jaar altijd centraal heeft gestaan in het beleid van het Diak. Aan de hand van een selectie uit de rijke fotocollectie van het ziekenhuis, die inmiddels is ondergebracht bij Het Utrechts Archief, is de ontwikkeling van het Diak en die van de gezondheidszorg in het algemeen mooi in beeld gebracht. Een doorlopend verhaal op de fotopanelen ondersteunt het beeld. 

Samen met de ex-patiënt mevr. Koster en de burgemeester onthulde Ali Hendriksen het ‘Van Harte symbool’ voor de entree: een opengewerkt rood hart, dat al kort na de onthulling in bezit werd genomen door de kinderen. Het was meteen al een geliefd foto-object!

Samen met de ex-patiënt mevr. Koster en de burgemeester onthulde Ali Hendriksen het ‘Van Harte symbool’ voor de entree. Foto: D. Goosen

Tienduizenden Utrechters kennen het ziekenhuis (als patiënt of als bezoeker), dat tussen ca. 1850 en 1929 gevestigd was aan de Oudegracht, waar alleen de straatnaam Diaconessenstraat nog aan herinnert. In 1929 verhuisde het Diak naar de huidige locatie. En ziekenhuizen hebben nu eenmaal altijd ruimtegebrek, dus volgden de jaren daarna talloze uitbreidingen en verbouwingen. De laatste uitbreiding is het Gezondheidshuis op het voorterrein, dat in de zomer officieel zal worden geopend.

‘Hét stadsziekenhuis’ vraagt bezoekers om actief deel te nemen aan de expositie, door hun ervaringen met het Diak op schrift te stellen en in een daartoe bestemde brievenbus te deponeren. Op de website www.175jaardiakonessenhuis.nl kunnen mensen hun verhaal delen: ‘twee regels of vijf bladzijden, grappig of verdrietig, over jezelf of over een ander’, alle reacties zijn welkom. Het ligt in de bedoeling om aan het eind van het jaar een selectie uit de reacties te bundelen in een publicatie als afronding van het jubileumjaar.

De tentoonstelling maakt een tournee langs de verschillende vestigingen van het Diak: van 16 maart t/m 3 mei 2019 in het Diak Utrecht; van 10 mei t/m 28 juni in het Diak Zeist; van 3 september t/m 11 oktober in de buitenpolikliniek Doorn om tenslotte van 14 oktober t/m 29 november terug te keren naar Utrecht. De toegang is gratis.

De meeste foto’s uit de periode 1850-2019 zijn ook te bekijken op de website van Het Utrechts Archief: https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal waar uitgebreidere beschrijvingen bij de ruim 1500 afbeeldingen te lezen zijn.