Het is 'vijf voor twaalf' bij het museum waar klokken en speelorgels een bijzondere rol spelen. Het Museum Speelklok zit zwaar in de rode cijfers en bezuinigingen van de gemeente maken het er niet eenvoudiger op.

Ruim 90.000 bezoekers waren nog niet voldoende om de exploitatiekosten van het museum te dragen. Dit jaar wordt een verlies van 150.000 euro geschat, dankzij financiële hulp van de Stichting Vrienden van Museum Speelklok is dat verliesbedrag teruggebracht naar 100.000 euro. Daarvoor doet het museum nu een eenmailg beroep op de gemeente.

De gemeente subsidieert het museum al jaarlijks met 7 ton maar heeft een korting van 2 procent aangekondigd (die ook voor veel andere gesubsidieerde instellingen geldt). Dat maakt het er allemaal niet eenvoudiger op, blijkt uit een brandbrief van de directie en het bestuur van Speelklok.

Zelf heeft het museum al maatregelen genomen door 2,6 fte op het personeelsbestand van 21 medewerkers te schrappen en ook de pensioenvoorzieningen zijn versoberd.

Speelklok zegt dat er al vanaf 2012 een exploitatietekort is en dat dit is opgevangen via het eigen vermogen, maar de bodem van die eigen spaarpot is nu zichtbaar.

Grote verbouwingen van de Buurkerk, waarin het museum gevestigd is, en vernieuwingen aan de exposities werden de afgelopen jaren betaald uit bijdragen van fondsen en particulieren en ook de gemeente betaalde aan deze ontwikkelingen bij.

Maar al die vernieuwingen waren nog onvoldoende om meer betalend publiek aan te trekken. Het museum zegt er hard voor te knokken om dat toch voor elkaar te krijgen, er was dit jaar ook een lichte stijging merkbaar, maar ziet zich toch genoodzaakt de hulp van de gemeente in te roepen. Als die niet over de brug komt dreigt een faillissement voor het museum en zal het na zestig jaar zijn deuren moeten sluiten.

Utrechters die Speelklok een warm hart toedragen kunnen dat laten blijken door een bezoek te brengen aan het museum. Een uitgelezen gelegenheid doet zich voor tijdens de herfstvakantieweek. Dan is er de voorstelling Coppélia, een 19e eeuws sprookje dat op het podium tot leven komt. De voorstellingen zijn van 22 t/m 26 oktober iedere keer om 14.00 en 15.00 uur.