Utrecht krijgt het beeld De Tourrenners van kunstenaar Jits Bakker (1937-2014) cadeau. Daarmee komt ook een wens van Bakker uit dat er een beeld van hem in de stad wordt geplaatst.

Kinderen en de weduwe van Bakker overhandigden donderdag symbolisch een schaalmodel van De Tourrenners aan burgemeester Jan van Zanen. Het levensgrote beeld van twee sprintende wielrenners wordt later dit jaar op de Croeselaan nabij het Jaarbeursplein geplaatst als herinnering aan de start van de Tour de France in Utrecht.

Bakker maakte het beeld al bijna tien jaar geleden toen net bekend werd dat Utrecht de Grand Depart van de Tour de France wilde binnenhalen. Hij wilde niet afwachten of dat ook echt doorging en ging aan de slag.

Sport vormde voor Jits Bakker een belangrijke inspiratiebron. Degenen die hem goed kenden zeggen dat hij zijn leven lang gegrepen was door de dynamiek en de toewijding van topsporters en droeg hij de sport een warm hart toe. Hij ontwierp diverse sculpturen voor de wereld van de sport waaronder de Jaap Eden-trofee. Dit leidde ertoe dat het IOC in december 2014 Jits Bakker postuum de Sport & Art Award toekende als eerbetoon voor Jits Bakkers onvermoeibare verspreiden van de Olympische waarden en zijn betekenis voor de sport.

 Jits Bakker zelf is meer dan 50 jaar verbonden geweest aan Utrecht. Na zijn studietijd in de stad betrok hij een atelier in de nabijgelegen gemeente De Bilt. Trouw aan Utrecht verwierf hij daarnaast internationale bekendheid. Monumentale beelden van zijn hand bevinden zich in vele museale en particuliere collecties over de hele wereld.

Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Provinciaal Jits Art Museum Beelden op Beerschoten; een beeldenpark met een publiek toegankelijke verzameling van zijn monumentale beelden. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.

De Tourrenners in het beeldenpark Beerschoten. Foto: B. Schnetz