De opening van de expositie in het Centraal Museum ging niet door (we hoeven niet uit te leggen waarom) maar het boek met portretten van 68 Utrechtse kunstenaars is er wel. En wie de komende tijd toch nog een keer in de Tuinzaal komt van het Centraal Museum kan stiekem toch de expositie bekijken.

Met het maken van een portret van Utrechtse kunstenaars wilde Luuk Huiskes veel meer dan een goed gelijkend of prettig ogend portret. Huiskes wil een artistieke weergave die in dienst staat van de kunstenaar. Het verhaal, het werk en de identiteit van de kunstenaar moet er in doorkomen. Het levert daarmee ook zeer diverse beelden op.

Dat heeft Luuk Huiskes de afgelopen drie jaar gedaan met circa zeventig kunstenaars die leven of werken in de stad Utrecht. Dat het een doorlopend project is bewijst wel dat inmiddels 4 van de afgebeelde kunstenaars zijn overleden.

In de meeste gevallen benaderde hij de kunstenaars pas als hij wist hoe het portret zou worden. Charles Donker, de kleine man met zijn nog kleinere etsen, zette hij voor zijn raam in zijn immense witte huis en grote witte auto. Magisch realisme.

Grote verhalenverteller Pim de Groen, die algen in zijn schilderijen verwerkt, kwam in het groen te staan, in een sprookjesachtige omgeving.
Sonata Lepaite, die cocons maakt die vruchtbaarheidssymbolen zijn, ligt sereen in haar eigen vruchtcocon. 

Vrijwel alle beelden zijn bedacht tijdens een slapeloos uurtje in de nacht, zijn meest creatieve denkmoment van een etmaal. Dan ontstond de setting voor de kunstenaar over wie hij al een tijdje aan het nadenken was.

Deze serie geeft geen compleet maar wel een representatief beeld van de kunstenaars in Utrecht. Ergens houdt ergens op, zegt Huiskes.

Huiskes stelt dat het mooi werken was met deze kunstenaars en soms ook lastig, bijvoorbeeld als zij zelf controle wilden houden. Maar dat was nu even zijn taak. Wat kenmerkt deze kunstenaar? Hoe aangesloten worden op het werk zonder het te kopiëren of te vanzelfsprekend te gebruiken? Denken en dan doen, aldus Huiskes.

Het boek kost 40 euro en is in enkele boekwinkels verkrijgbaar, maar ook direct bij de maker zelf, stuur een e-mail naar: luukhuiskes@gmail.com  Meer info: www.luukhuiskes.nl

Cover van het boek van Luuk Huiskes. Foto's: Luuk Huiskes

Erik Rijssemus.

Robbie Cornelissen.

Titus Nolte.