Iedere maandag en donderdag schrijft steeds een andere Utrechter op Nieuws030 een persoonlijk verhaal over een kunstwerk dat ergens in onze stad in het openbaar te zien is. Lees hier meer over deze serie. Dit is deel 3 in 'de Utrechtse beeldengalerij'.
  

Door Corrie Huiding

De stad Utrecht herbergt veel mooie beelden kleine en grote. De een nog mooier dan de ander. Het bekendste beeld voor mij is dat van Anne Frank, dat staat op het Janskerkhof en dat gemaakt is door Pieter d’Hont.

Als ik alleen al de beelden tel in Wijk C, de wijk waar ik sinds 1974 woon, dan kom ik op acht stuks: Merrie met Veulen in de Sint Jacobsstraat, Trijn van Leemput op de Oudegracht bij de Zandbrug, Gedankenkopf in de Sint Jacobsstraat, Vleugels in de Kroonstraat, Aenschouw mijn groote Poot in de Rozenstraat, Abraham weet waar hij de Mosterd haalde in de Jan Meijenstraat, Anton Geesink in de Sint Jacobsstraat en de Kluizenares op het Jacobskerkhof.

Eéntje steekt in dit rijtje er voor mij met kop en schouders bovenuit. Het beeld van judo-kampioen Anton Geesink is mij het dierbaarst. De goedaardige reus uit Wijk C, het jochie van Mina dat altijd eenvoudig is gebleven en niet naast zijn schoenen liep. Ik heb Anton gekend en bewonderde hem. Hij is en was voor mij een groot sportman. Daarnaast was hij een oprecht mens met een heel goed hart.

De eerste plek waar het beeld geplaatst werd was bij de parkeerstrook tussen Nieuwekade en de Weerdsingel. Toen het water terug kwam in de singel werd het beeld geplaatst tegen de blinde muur van de Sint Jacobsstraat, richting parkeergarage La Vie. Die locatie vond Anton zelf helemaal niks. Zelf noemde ik het een pishoek. Hij verdiende een betere plek.

Het beeld staat nu voor de Jacobikerk. Ik ben intensief bezig geweest om het beeld hier te krijgen. Er was vanuit de Jacobikerk wat tegengas: zij zagen liever niet het beeld daar verschijnen, maar ik hield vol. Gelukkig had ik Theo van de Vathorst (1934), de maker van het beeld, op mijn hand.

Bij de onthulling op deze plek waren veel mensen aanwezig: Theo van de Vathorst en zijn vrouw, familieleden van Anton, de wethouder en andere geïnteresseerden. Het werd een mooie bijeenkomst, evenals de bijeenkomst op de 10e sterfdag van Anton op 27 augustus 2020.

Anton zit voor altijd in ons hart.

   

Seniorenburgemeester Corrie Huiding (foto: Centraal Museum / IIvy Njiokikjien tbv 'De ommuurde stad')

PS. Meer lezen over dit kunstwerk kan hier (site gemeente Utrecht).

PS2. Op deze locatie staat het kunstwerk in Utrecht (Google Maps).

PS3. Zie ook deze eerder op Nieuws030 gepubliceerde stukken over Anton Geesink en dit beeld: In Wijk C zocht ‘de Lange’ rust (2015), Beeld Anton Geesink verhuist en Iedereen blij met nieuwe plek Anton Geesink (2016) en de tekeningen Bravo voor Corrie (2016) en Anton Geesink boetseren (2020).
  

Hier staat deel 4 in deze serie, met de keuze van filosoof Niels Bokhove.

Hier leest u de vorige aflevering.

En hier een overzicht van alle bijdragen.