Door Loekie Suijkerbuijk - Na anderhalve week filmplezier is het Nederlands Film Festival 2017 weer ten einde. En traditiegetrouw werd er ook dit jaar afgesloten met de uitreikingen van het Gouden Kalf. Het Gala zat bomvol Nederlandse acteurs, filmmakers en filmliefhebbers die allemaal mochten meegenieten van de filmprijsuitreiking van het jaar. Art Rooijakkers was de host van de avond, en wist er een geslaagde avond van te maken.

Ook voor vanavond lag de rode loper weer uit waar alle BN'ers in strak pak of elegante jurk overheen liepen. In de zaal van de Stadsschouwburg was het bloedheet, maar gelukkig waren de gasten allemaal netjes voorzien van een flesje water. Na afloop stonden de wijntjes en champagne al keurig klaar voor de borrel, en er werd goed voor de gasten gezorgd.

De uitreiking van de Gouden Kalveren was uiteraard het hoogtepunt van de avond. Brimstone van Martin Koolhoven kwam dit jaar veruit als beste uit de bus. Niet alleen mochten ze de prijs voor beste film mee naar huis nemen, ook beste regie, beste camera, beste productie-design, beste muziek (van Junkie XL) en beste sound-design mocht door Brimstone worden meegenomen. Even om te relativeren, nog nooit won een film zo veel Gouden Kalveren.

Martin Koolhoven, beste regisseur.

Carice van Houten, die al een hele rits Gouden Kalveren in huis heeft, zag haar nominatie voor beste bijrol dit jaar niet verzilverd worden, die prijs ging naar Marie-Louise Stheins voor haar prestaties in de film Waldstille.

De nominaties voor beste acteur en beste actrice waren dit jaar wat bijzonder. Voor beste actrice was Rifka Lodeizen twee keer genomineerd, namelijk voor haar rollen in Tonio en Verdwijnen. Verder was alleen Nora El Koussour nog genomineerd voor haar rol in Layla M. en laat nou precies zij het Gouden Kalf mee naar huis hebben mogen nemen. Deze jonge dame kon haar enthousiasme niet kwijt en haar blijdschap niet verwoorden, maar haar gezicht sprak boekdelen. Dolgelukkig bedankte ze iedereen, en wist ze ook nog even te melden bijna net zoveel van Mijke de Jong (regisseur en scenarist van de film) hield als van haar moeder. Bijna.

Een stralende Nora El Koussour. Foto: L. Suijkerbuijk

Ook de winnaar voor beste acteur was een bijzondere keuze. Niet omdat hij gewonnen heeft, want Peter Paul Muller heeft zijn Gouden Kalf dik verdiend, maar zijn keuze in de film was niet op zijn minst merkwaardig. Muller is vooral bekend bij het grote publiek als Martin Morero uit Gooische Vrouwen, Dennis uit Alles is Liefde, of Mark uit All Stars. In al deze films zet hij een grappig doch liefdevol personage neer, maar diepgaand zijn deze personages niet. Toch blijkt in Bram Fischer dat hij ook serieuzere rollen goed kan neerzetten, en daarom was gisteravond het Gouden Kalf voor hem.

Na afloop van de uitreiking werden eerst alle winnaars bij elkaar gepropt en bloemen in de hand geduwd voor de foto's van de pers. Terwijl de zaal zich snel naar de open bar haastte, moesten de winnaars nog even wachten voordat ze zich ook mochten mengen met de rest. Het feest, dat na lange tijd weer teruggekeerd was in de Stadsschouwburg, was elegant, maar niet heel bijzonder. Toch zal de cast en crew van Brimstone de avond vast goed gevierd hebben, en de andere winnaars natuurlijk ook.

De winnaars van een Gouden Kalf worden door een haag van fotografen geleid. Foto: L. Suijkerbuijk

Het werd weer gezellig laat in de Stadsschouwburg. Foto: Ton van den Berg