Door Vincent Oldenborg - Onder de titel 'Dat was lachen' heeft Floris Meinardi een biografische documentaire gemaakt over Hennie Oliemuller (1934-2000), de man die beschouwd mag worden als de Godfather van het Utrechtse cabaret.

In het filmportret, dat zaterdagmiddag in premiere ging in het Louis Hartlooper complex, komt het beeld naar voren van een gedreven man die niets anders kon en wilde dan cabaret maken. Rond 1960 begonnen in de schaduw van de landelijke bekende grote drie - Hermans, Sonneveld en Kan - in een klein keldertje aan de Oudegracht.

Documentairemaker Floris Meinardi. Foto: Ton van den Berg

Veertig jaar lang heeft Oliemuller cabaret gemaakt. Bekend in Utrecht maar nooit doorgebroken naar de landelijke podia. Een bijzonder mens zo blijkt uit de gesprekken met een aantal mensen die zeer nauw met hem hebben samen geleefd en gewerkt en die de basis van de documentaire vormen.

Een theaterdier dat jong talent de ruimte gaf om, onder zijn hoede, het vak te leren en hun vleugels uit te slaan. Tineke Schouten en Herman Berkien zijn natuurlijk de bekendste voorbeelden, maar ook anderen zoals Femke Wolthuis, Yvonne Groeneveld, Elly Luider en Anne-Marie Konincks schetsen in de documentaire de belangrijke rol die Oliemuller in hun leven en in hun carriere heeft gespeeld.

Tineke Schouten krijgt bloemen voor haar deelname in de documentaire over Oliemuller. Foto: Ton van den Berg

Persoonlijk heb ik Oliemuller vooral 'gekend' als een wat cynische man, die altijd op de hoek van de bar bij café Jansdam zat en dikwijls omringd leek door mooie jonge vrouwen. Wat deze documentaire voor mij aan dat beeld heeft toegevoegd, is het beeld van een man die in al zijn onzekerheid met hart en ziel geloofde in wat hij deed, maar de talenten die hij bezat nooit ten volle heeft kunnen of willen benutten.

Verschanst in zijn Schillertheater aan de Minrebroederstraat wilde hij niets liever dan zo veel mogelijk Utrechters een leuke avond bezorgen en ruim baan bieden aan het vele jonge talent dat op zijn pad kwam. 

'Dat was lachen' is een mooie integere documentaire die volop uitnodigt tot napraten over het leven en werk van Hennie Oliemuller. De documentaire is op 2, 9 en 16 december te zien bij RTV Utrecht.

Yvonne Groeneveld, manager van het Werftheater. Foto: Ton van den BergFemke Wolthuis (midden) met de huidige eigenaren van het Schillertheater, Steef en Hannie Schinkel. Foto: Ton van den Berg