Het is dit jaar 75 jaar geleden dat ook Nederland in de Tweede Wereldoorlog werd betrokken en 70 jaar geleden dat in mei 1945 ons land werd bevrijd. Nieuws030 besteedt tot en met mei veel aandacht aan 'Utrecht 1940 - 1945' met veel persoonlijke Utrechtse portretten. Dit keer: Jan Reckers.

Jan Reckers moet zich, met veel anderen, in juni 1942 melden op het Centraal Station in Utrecht. Via de Arbeidsbeurs kreeg hij te horen dat hij te werk werd gesteld in Berlijn bij een staalfabriek in de wijk Tegel. In juni 1945 pas zou hij terugkeren naar Utrecht.

In die tussentijd verbijft hij op diverse adressen in Berlijn zoals een barakkenkamp aan de Priesterweg en later in woningen aan de Holzhauerstrasse en Bernauerstrasse. Dwangarbeid verricht Reckers in het bedrijf Rheinmetall-Borsig (een bedrijf waar ontstekers voor bommen worden gemaakt). Lange tijd werkt hij in de zogeheten Kleinbau-ploeg samen met Jan van Gog (Vleuten), Henk van Essen (Zeist) en de Utrechters Cor Lagemaat, Jan Pieters en Richard Maas.

In september 1944 verhuist het bedrijf vanwege de aanhoudende bombardementen op Berlijn naar Furstenberg a/d Oder.

Groepsfoto van dwangarbeiders bij Rheinmetall, gehurkt zit Jan Reckers. Foto: familiearchief Reckers

Ook Reckers (en de Kleinbau-ploeg) verhuist mee en begin februari 1945 krijgt hij onderdak in boerderij Ottohof in het gehucht Stargart bij Guben dat op de grens met Polen ligt. In maart 1945 worden hij en een groot aantal andere dwangarbeiders met vrachtwagens naar Leipzig gebracht waarvandaan hij, veelal te voet, de reis naar huis inzet. Die toch liep via onder meer Darmstadt, Trier, Luxemburg en Maastricht. In juni 1945 komt hij in Utrecht aan waar zijn vrouw en zoon van vijf hem opwachten aan de Oudegracht 58-bis.

Volg deze serie ook op de facebookpagina Utrecht 1940-1945.