Gezocht: de foto's uit 40 - 45. In mei 2015 is het 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In aanloop daarnaartoe is de journalist Ad van Liempt bezig met de voorbereidingen voor een fotoboek over Utrecht tussen 1940 en 1945.

Ad van Liempt vertelt: "Ik ben op zoek naar foto's die een goed beeld geven van het gewone dagelijkse leven in de stad Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Heel veel materiaal vind ik in diverse officiële archieven zoals Het Utrechts Archief en het instituut voor oorlogsdocumentatie, maar waar ik zo naar benieuwd ben is of er ook bij (oud-) Utrechters thuis nog foto's uit die periode liggen."

Kijk eens in de schoenendoos of het foto-album, is de oproep van Van Liempt. Het gaat hem om foto's die thuis, op straat of op het werk werden gemaakt. "Het gaat er niet om dat je er per se aan kunt zien dat het oorlogstijd is. Het mogen ook gewone foto's zijn, misschien wel gemaakt tijdens een verjaardag of een ander feestje."

Juist omdat er in die donkere dagen van de oorlog weinig foto's werden gemaakt, denkt Van Liempt dat iedere beeld dat er nog is een bijzondere herinnering is. "Ook fotografen waren zuinig met hun materiaal en op straat fotograferen als er Duitsers in de buurt waren was gewoon verboden. Nee, ik denk dat er weinig foto's zijn nog, maar die er wel zijn wil ik graag eens zien."

Als u de foto's met Van Liempt wilt delen kan dat door contact met hem op te nemen via een mailtje aan: utrecht19401945@gmail.com of ga naar de facebookpagina Utrecht 1940-1945. U kunt foto's ook direct aan deze adressen sturen. En wie niet handig is met internet kan ook gewoon bellen met 0653581225.

Mochten er foto's zijn die gebruikt worden voor het fotoboek over Utrecht in oorlogstijd, dan krijgen de inzenders van die foto's, belooft Van Liempt, natuurlijk een gratis exemplaar.