Sportjournalist Ton de Ruiter brengt heden en verleden bij elkaar. Dit keer over het feit of een trainer wel of niet de Kerst haalt bij FC Utrecht.

Het moet de wedstrijd FC Amsterdam - AZ zijn geweest, 17 oktober 1976. De Utrechters Leen van der Merkt en Cees van Veenendaal spelen bij de thuisclub, doelman Chris Heil, Ronald Spelbos, Henk van Rijnsoever en Willem van Hanegem bij de Alkmaarders. Het lijkt wel een Utrechts onderonsje. Peter Gans is scheidsrechter. In dat duel moet ‘De Kromme’ de arbiter toegevoegd hebben. ,,Gans, ik vreet je op met de Kerst.’’

Volgens anderen zegt hij: ,,Gans, ik zie je met de Kerst aan tafel’’ en volgens weer anderen: ,,Gans, jij haalt de Kerst niet.’’

Willem van Hanegem zelf haalt in 2008 de Kerst niet bij FC Utrecht. Het lot van de voetbaltrainer treft ook de begaafde middenvelder van weleer. Na het ontslag van zijn assistenten in oktober noemt hij geldschieter Frans van Seumeren in december ‘een duikboot zonder verstand van voetbal’. Het is de druppel, onmiddellijk ontslag volgt.

Haalt hij de Kerst? Vanaf het moment dat de bal in augustus aan het rollen wordt gebracht is die vraag in het voetbal actueel.

Neem bondscoach Guus Hiddink. Gooit hij de handdoek voor de kerstklokken luiden? Gaat hij dezelfde weg als Dick Advocaat bij Servië en van zijn collega’s van Griekenland, Chili, Georgië, Wit-Rusland, Bulgarije, Egypte, Jong Oranje, NAC, Sparta (Gert Kruys), Heracles, VFB Stuttgart, Galatasaray en zo kunnen we doorgaan. 

In de historie van FC Utrecht is Willem van Hanegem niet de enige hoofdtrainer die de Kerst niet haalt. Cees Loffeld, Ab Fafié, Simon Kistemaker, Ronald Spelbos en Erwin Koeman delen zijn lot. Zes trainers op een totaal van 19.   

Cees Loffeld debuteert in 1989 in het betaalde voetbal met een plek net boven de streep (14e). In zijn tweede jaar als hoofdtrainer wordt hij oktober 1990 vanwege tegenvallende resultaten weggestuurd.

Ab Fafié wordt zijn opvolger. Onder zijn leiding incasseert de defensie  in het eerste jaar slechts 29 tegentreffers, blijft de ploeg 13 wedstrijden zonder nederlaag en bereikt de vierde plaats in de eindstand. In het jaar van zijn ontslag (1993) pruimen de supporters het defensieve voetbal niet meer en zitten uit protest te schaken op de tribune. In september valt het doek voor de sympathieke Rotterdammers.         

Simon Kistemaker is mateloos populair bij het fanatieke deel van de supporters maar niet in de bestuurskamer. Als de resultaten achterblijven slaat de leiding toe. Na 18 wedstrijden heeft FC Utrecht twee keer gewonnen en vijf keer gelijk gespeeld. Het ontslag wordt hem op 22 december meegedeeld.

De supporters zijn woedend op bestuurslid Evert Kroon en voorzitter Jan van der Kant. Op het parkeerterrein van het garagebedrijf van Kroon worden banden lek gestoken. De ouders van de voorzitter worden bedreigd en bij zijn huis ontploft een bommetje. De voorzitter zegt: ,,Wijken voor terreur komt in mijn woordenboek niet voor.’’ De klap komt bij Kistemaker hard aan. Het is zijn eerste ontslag in 30 jaar als trainer. De spelers  dreigen met staking, het blijft bij dreigen.
 
Als de bij Vitesse weggestuurde Ronald Spelbos in februari 1996 zijn afkoopsom heeft ontvangen wordt hij de nieuwe trainer. Op de laatste speeldag van de competitie handhaaft FC Utrecht zich door een doelpunt van Hans Visser tegen FC Twente in de laatste minuut. Vijftig bussen vol met supporters steunen de club in Enschedé. Het is het einde van een dramatisch seizoen: minste overwinningen (6), meeste nederlagen (18), minste punten (28), minste doelpunten voor (27).

Ronald Spelbos maakt het seizoen af en is daarna een competitie volledig in dienst. In zijn derde seizoen stopt de Veenendaler oktober 1997 als hij de selectie niet aan het voetballen krijgt.   

Erwin Koeman tekent 1 juli 2011 een contract voor een jaar. Liefst zes basisspelers zijn vertrokken: Vorm, Cornelisse, Silberbauer, Strootman, Van Wolfswinkel en Mertens. De zwaar geblesseerde Mihay Nesu is de zevende afwezige. Na negen wedstrijden en uitschakeling in de beker neemt Koeman op 18 oktober zelf ontslag. Niet de magere prestaties maar de gebrekkige trainingsfaciliteiten voert de trainer aan als reden voor zijn vertrek

Het is december 2014. De vraag of de huidige trainer Rob Alflen bij FC Utrecht de Kerst haalt is niet actueel, zeker niet na de overwinning tegen NAC in Breda. 1-5, de grootste overwinning op vreemde bodem in de eredivisie in de geschiedenis, slechts twee keer eerder behaald: tegen VVV (seizoen 1976-1977) en Willem II (2012-2013). 

Ruud Boymans maakt twee doelpunten en laat de kans onbenut om een unieke prestatie uit de boeken te schieten. Op 2 september 1973 speelt FC Utrecht uit tegen NAC en wint met 4-2. Leo van Veen is trefzeker en maakt vier doelpunten. In een uitwedstrijd van FC Utrecht doet niemand hem dat (nog) na.