Sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen heden en verleden. Dit keer de rol van de technisch-directeur bij FC Utrecht.

Het citaat is van clubeigenaar Frans van Seumeren na het vertrek van Foeke Booy in mei 2012: ,,Zolang ik aan deze club ben verbonden komt er nooit meer een technisch directeur. Het is een hele rare positie in een voetbalclub. De trainer is met zijn assistent verantwoordelijk voor het eerste elftal. Je moet een goede scouting hebben en een goede hoofd opleidingen. Die hebben we, dus hebben we geen technisch directeur nodig.”  

Helemaal naar tevredenheid werkt het blijkbaar toch niet. Bij de benoeming van de onervaren Rob Alflen als hoofdtrainer in mei wordt Co Adriaanse gepresenteerd als technisch adviseur voor drie seizoenen. De leiding heeft geluisterd naar de kritiek van de oud-spelers Gert Kruijs, Frans Adelaar en Ton Du Chatinier: ,,Directie en technische leiding hebben te weinig voetbalkennis en zijn te onervaren.”

Mij heeft het verbaasd dat bij de verkoop van Dries Mertens en Kevin Strootman geen afspraken zijn gemaakt over een percentage bij doorverkoop. PSV wilde het niet volgens de verhalen. FC Utrecht had dollartekens in de ogen bij de onderhandelingen en had het geld te hard nodig. Technisch manager Marcel Brands profiteerde dankbaar.

Hans Nijland, directeur bij FC Groningen, is een meester in het opnemen van allerlei clausules bij doorverkoop.  Zijn collega bij PEC Zwolle Gerard Nijkamp heeft dankzij contacten in heel Europa een prachtige selectie opgebouwd. Een ervaren technisch directeur kan dus wel degelijk van waarde zijn.

Co Adriaanse is geen technisch directeur maar technisch adviseur. Die naam hebben we het beestje nog niet eerder gegeven. Technisch directeur, manager technische zaken, technisch manager, het is in het verleden allemaal langsgekomen. In het contract dat Han Berger bij zijn terugkeer in 1987 tekent wordt voor de eerste keer gesproken over de functie van technisch directeur. Na twee seizoenen als hoofdtrainer wordt Berger in het derde en vierde jaar technisch directeur. Zover komt het niet, na twee seizoenen als trainer vertrekt Berger naar Fortuna.

Zodoende wordt Hans Ooft de eerste technisch directeur. Maart 1989 treedt hij in dienst als technisch manager. Twee jaar later krijgt hij de titel technisch directeur met een contract voor onbepaalde tijd. Ooft blijft in dienst tot februari 1992. Na het ontslag van Cees Loffeld is hij in de bekerwedstrijd tegen Longa eenmalig hoofdcoach. Hans Ooft vertrekt al snel naar Japan waar hij de functie van bondscoach gaat bekleden.

Het kantoor wordt mei 1992 bezet door Ad Zonderland, die wordt technisch en algemeen directeur. Juli 1995 wordt de overeenkomst ontbonden vanwege slecht functioneren. Na de lunch doet Zonderland de deur van zijn kantoor op slot en doet een dutje. Bestuurslid Evert Kroon eist het vertrek van de directeur.

Juli 1995 wordt Nol de Ruiter aangesteld, niet als technisch directeur maar als manager technische zaken. Twee jaar later doet hij een stapje terug en wordt hoofd van de scouting. De titel van technisch directeur komt te staan op het visitekaartje van Hans van Breukelen.

De hoofdtrainer is een passant, de technisch directeur bewaakt de cultuur van de club voor lange tijd. Ook bij de ex-doelman van het Nederlands elftal lukt dat niet. Van Breukelen neemt zelf ontslag en verlaat FC Utrecht juli 2000. Hij ondervindt te weinig steun van het door Hans Herremans geleide bestuur. Vooral tussen Van Breukelen en bestuurslid technische zaken Ab Kabalt ontstaan conflicten

Han Berger is nu wel klaar voor de functie van technisch directeur en tekent een contract voor een periode van vijf jaar. Ook de td’s blijken passanten. September 2003 kiest Berger voor een baan in Japan bij Oita Trinita. FC Utrecht komt het goed uit omdat zijn hoge salaris (naar verluidt 800.000 euro) te zwaar op de begroting drukt. Bij zijn afscheid wordt Han Berger uitgefloten, het treft hem tot het diepste van zijn ziel.

Vanaf januari 2004 wordt de functie van technisch directeur bekleedt door hoofdtrainer Foeke Booy. De dubbele taak valt zwaar en na een maand krijgt hij hulp van een technisch manager. Eerst ex-doelman Jan Willem van Ede, later van Arno Pijpers en Piet Buter. De laatste schuift door als Foeke Booy in 2007 de overstap maakt naar Al Nassr in Saoedie-Arabië.  

Halverwege het seizoen 2009-2010 is Buter het niet eens met het ontslag van hoofdtrainer Willem van Hanegem. De club is dan al overgenomen door Frans van Seumeren. De geldschieter haalt Foeke Booy terug. Juni 2009 treedt hij in dienst. Mei 2012 wordt hij door de eigenaar van de club weggestuurd vanwege een slecht aankoopbeleid. Hoofd opleidingen Hennie Lee en hoofd scouting Edwin de Kruijff verdelen de werkzaamheden van Foeke Booy.

Een nieuwe technisch directeur wordt niet gezocht, het wordt een technisch adviseur. Met de komst van Co Adriaanse is de kritiek van de ex-trainers gepareerd. Aan voetbalkennis en ervaring ontbreekt het niet langer. Het lek is gedicht.