FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Vandaag over de eerste grote prijs in 1985, gewonnen met de onlangs 80 geworden trainer Nol de Ruiter.

Deel 35      

Nol de Ruiter wordt de opvolger van Barry Hughes. De Utrechter krijgt de voorkeur boven Pim van der Meent en Simon Kistemaker. De Ruiter komt van Veendam en is eerder trainer geweest bij Altius (Hilversum), Leerdam Sport, DOS’01, NEC, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Wageningen en SVV. De trainer krijgt te maken met een ware volksverhuizing. Gerard van der Lem (DRC), Willem Flight (NAC), Dick Advocaat (assistent-bondscoach), Jan Monster (afgekeurd), Leo van Veen (RKC) en Rob de Wit (Ajax) zijn niet meer beschikbaar.   

Edwin Godee gaat de omgekeerde weg en keert na 57 wedstrijden in Ajax 1 terug naar zijn geboortestad. Voor de routine wordt Wim Rijsbergen aangetrokken. Tien jaar eerder bijna wereldkampioen met Oranje en teruggekeerd van een avontuur bij de New York Cosmos. De verdediger wordt door blessures geplaagd, maar heeft toch zijn waarde, zo zegt Jan Wouters later dat Rijsbergen hem gevormd heeft als prof.

Johan van der Hooft komt van Helmond Sport en speelt met Jan Wouters, Gert Kruys en Frans Adelaar in het Olympisch elftal. Voor 175.000 gulden wordt hij een geliefde Brabander in de Domstad. Zoals Dirk Kuijt later leverancier van paling wordt, zo zorgt Van der Hooft wekelijks voor vlaaien. Michel Beukers komt de aanval versterken. John van der Linden, zoon van Ton, komt over van DOS. Tijdens het seizoen wordt Steve Goble gehuurd van FC Groningen, hij speelt twee wedstrijden mee. Jan Lecker (Feyenoord) wordt toegevoegd aan de A-selectie.

De ploeg van Nol de Ruiter. Foto: FC Utrecht

Heel knap dat Nol de Ruiter een ploeg formeert die 10e wordt en de beker wint. De weg naar het eerste grote succes start tegen de amateurs van het Tilburgse Longa (6-1). John van der Linden opent de score, daarna komt Edwin Godee tot een hattrick. Ben Rietveld en Gerrit Plomp maken de vijfde en de zesde. In de tweede ronde wordt Feyenoord uitgeschakeld door stadgenoot Excelsior en blijft FC Utrecht fier overeind tegen Zwolse Boys. Rietveld, Beukers en tweemaal Godee verzorgen de productie.

In de derde ronde sneuvelt opnieuw een topclub. In twee duels is PSV te sterk voor Ajax. Ton de Kruyk is tweemaal succesvol tegen FC Volendam. In de kwartfinale heeft PSV een replay nodig tegen MVV. FC Utrecht verslaat in Rotterdam Sparta met 0-2 (Jan van de Akker en Ton de Kruyk) en is halve finalist met PSV als tegenstander in Utrecht. In de Galgenwaard wordt niet gescoord, in de replay in Eindhoven wordt het 2-2 met treffers van Jan Wouters en Johan van der Hooft. Jan Willem van Ede keept de wedstrijd van zijn leven. Na de verlenging mist René van der Gijp de beslissende strafschop.

Helmond Sport plaatst zich via FC Wageningen voor de eindstrijd. Voorzitter Theo Aalbers is bij die halve finale aanwezig en blijft tot diep in de nacht plakken in de bestuurskamer van de Brabanders. Met Helmond Sport voorzitter Piet van Lier is hij tot tranen geroerd bij het succes van de club die financieel geen cent te makken heeft en toch zo succesvol is. Laten we niet in de Kuip spelen maar in Galgenwaard stelt Aalbers voor. Financieel veel aantrekkelijker. Van Lier hapt toe voor 30.000 gulden, vier reclameborden en 200 kaartjes voor het ereterras.  

In een streekkrant zegt Johan van der Hooft dat FC Utrecht voor een duel tegen Helmond Sport niet in trainingskamp gaat. Het motiveert de Brabanders tot op het bot. Pas in de derde minuut van de blessuretijd slotfase maakt John van Loen op 6 juni 1985 het enige doelpunt en met hem drukken Jan Willem van Ede, Gerrit Plomp, Herman Verrips, Ton du Chatinier, Mark Verkuyl, Jan Wouters, Edwin Godee, Ton de Kruijk, Frans Adelaar, Michel Beukers, Fred Tuinman en Johan van der Hooft de beker tegen de borst. Jan Brouwer, trainer van Helmond Sport is woedend.  ‘’Mijn voorzitter is tussen een borrel en een zoutje veel te gemakkelijk gezwicht. Dit is een schande.’’

Het doelpunt van Van Loen in bekerfinale 1985. Foto: archief FC Utrecht

Voor een borrel en een zoutje geeft Feyenoord in de komende (zevende) bekerfinale met FC Utrecht als deelnemer het thuisvoordeel niet op, dat is zeker. Wat niet zeker is of de eindstrijd van dit seizoen nog gespeeld wordt. De finale is geschrapt in het komend weekeinde en met heel dun potlood in de agenda geplaatst voor zondag 12 juli.