FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden.   

Deel 31

1. 19 augustus 1970: Jan Groenendijk maakt tegen Feyenoord de eerste treffer in de eredivisie. Na een pass van Dick Teunissen gaat de voormalige spits van Elinkwijk alleen op doelman Eddy Treytel af. De Rotterdammers, winnaar van de Europacup voor landskampioenen, protesteren vanwege buitenspel. Feyenoord zet de zaken recht en verslaat FC Utrecht met 4-1.

2. 30 augustus 1970: Dick Teunissen is de maker van het eerste doelpunt van FC Utrecht in Galgenwaard. Halverwege leidt Go Ahead Eagles door een doelpunt van Koenders met 1-0. De voormalige Elinkwijker maakt uit een pass van Marco Cabo gelijk. Jan Groenendijk (2x) en Bilthovenaar Hans Visser bepalen de eindstand op 4-1.

3. 16 september 1979: Leo van Veen maakt tijdens FC Utrecht – Excelsior (3-0) het mooiste doelpunt uit de FC-historie. Het is de eerste wedstrijd van de spits – de competitie is dan al vijf wedstrijden op streek – na terugkeer uit de Verenigde Staten. Van Veen verwerkt een hoekschop van Jan van Staa op borst en knie en katapulteert de bal vervolgens achter zijn standbeen met de hak de kruising in.  

4. 11 mei  1980: Ton Gruters scoort tegen PEC Zwolle in de 89e minuut. Het is het enige doelpunt in de eredivisie van de voetballer uit Schalkwijk. Door de knal van zijn leven maakt FC Utrecht een 2-0 achterstand volledig goed en plaatst zich voor de eerste maal in het bestaan voor Europees voetbal.  

5. 1 oktober 1980: Gerard van der Lem scoort het eerste Europese doelpunt van FC Utrecht. De buitenspeler is na een uur spelen de maker in stadion Galgenwaard tegen Arges Pitesti. Het is ook zijn eerste treffer voor zijn nieuwe werkgever. Frans Adelaar is de aangever. Willy Carbo maakt tegen de niet scorende Roemeense tegenstander het tweede doelpunt.

6. 16 september 1981: Willy Carbo is ook het middelpunt van een onvergetelijk rondedansje in Hamburg. Negentig minuten tegen HSV met de rug tegen de muur en met 0-1 winnen. Van Breukelen trapt uit, Van Veen verlengt met het hoofd, Carbo beweegt rapper dan Dieter Jakobs, via de kluts komt Jan Wouters in balbezit, die even voordat buitenspel dreigt teruggeeft op Carbo.

Carbo scoort tegen HSV. Foto: archief

7. 6 jun i 1985: John van Loen passeert in blessuretijd met het hoofd doelman Wim van der Meijden. Het is de verlossende treffer in de bekerfinale tegen Helmond Sport. Het is de eerste hoofdprijs in het bestaan van de fusieclub. De eindstrijd wordt gespeeld in stadion Galgenwaard met dank aan slim onderhandelen van voorzitter Theo Aalbers

8. 2 oktober  1985: Ton de Kruijk kopt voor 100.000 toeschouwers in Kiev een voorzet van Gerrit Plomp achter doelman Michailov. Het is de eerste aanval van FC Utrecht na 9 minuten. Veel meer volgen er niet. De visie van Nol de Ruiter ‘als we een doelpuntje stelen dan komen we er door’ blijkt te optimistisch. Dynamo trapt bij 4-1 op de rem.   

9. 23 oktober 1991: Scoren tegen Real Madrid is FC Utrecht éénmaal gelukt. Wlodi Smolarek laat Galgenwaard na 18 minuten ontploffen. Na de pauze zet de Spaanse ploeg de zaak recht: 1-3.

10. 5 mei  1996: Hans Visser maakt tegen FC Twente in 87e minuut de winnende goal. FC Utrecht hoeft door de zege in Enschede en verlies van Volendam in de allerlaatste minuut zelfs geen nacompetitie te spelen. Op 10 april heeft Hans Visser tegen Go Ahead Eagles - ver in blessuretijd met een vrije trap - al vrijwel zekere degradatie voorkomen. Het is de ommekeer, vanaf dat moment staan de supporters pal voor hun club.

11. 12 mei 2002: Igor Gluscevic maakt een kwartier voor het einde van de bekerfinale zijn tweede doelpunt en zet FC Utrecht tegen Ajax op een 2-1 voorsprong. Het is de winnende treffer maar omdat grensrechter Kloeg niet attent is en in de 90e minuut buitenspel van Wamberto over het hoofd ziet moet er verlengd worden. Ibrahimovic haalt in de 93 minuut de gestolen beker binnen.   

12. 24 september 2003: Bijzonder omdat het doelpunt van Hans van de Haar niet met gejuich wordt ontvangen. De Europese wedstrijd tegen MSK Zilina wordt zonder publiek gespeeld vanwege wanordelijkheden een jaar eerder tegen Legia Warschau.

13. 23 mei 2004: Het zondagsschot van Dave van den Bergh tegen FC Twente brengt de derde winst in het bekertoernooi. In de 65e minuut trekt hij na een pass van Joost Broerse naar binnen en haalt met zijn chocoladebeen van een meter of twintig uit. De bal zoeft in de hoek waar paal en lat samenkomen.

14. 08 augustus 2004: De 3-2 van Hans Somers in de strijd om de Johan Cruijff-schaal is goed voor de winst op Ajax. De ruststand is 0-0. Steven Pienaar zorgt voor 1-0, Alje Schut voor de gelijkmaker, Wesley Sneijder voor 2-1 en dan is het de beurt aan een debuterende Belg. Hans Somers maakt in de 86e minuut gelijk en drie minuten later tekent hij voor de winnende. Darl Douglas bepaalt de eindstand op 4-2 in Utrechts voordeel.

15. 28 november 2004: Rick Kruys scoort tegen vader Gert. De jeugdige middenvelder neemt tien minuten voor tijd de bal op zijn slof en bezorgt FC Utrecht daarmee de volle winst. De prachtige knal verhoogt de degradatiezorgen van De Graafschap, waar zijn vader trainer is. 

16. 21 augustus 2005: Het is de tweede wedstrijd van het seizoen en het eerste doelpunt van de competitie 2005 – 2006. David di Tommaso is de maker. Het is de enige treffer van de Franse centrale verdediger die in de nacht van 28 op 29 november 2005 overlijdt aan een hartstilstand.

17. 30 oktober 2005: Nassir Maachi zorgt voor een uniek feit. Tegen RBC (4-1 winst) maakt hij bij zijn debuut twee doelpunten.

18.26 augustus 2010: Ricky van Wolfswinkel scoort driemaal tegen Celtic in de play-off van de Europa League. De derde is teveel voor de Schotten die thuis met 2-0 hebben gewonnen. FC Utrecht wint met 4-0 en krijgt in de groepsfase FC Liverpool, AS Napoli en Steaua Boekarest als tegenstander.

19. 7 mei 2017: De 400e overwinning in stadion Galgenwaard komt tot stand dankzij doelpunt 1400 in eigen stadion. Aanvoerder Willem Janssen scoort in de allerlaatste minuut van de laatste thuiswedstrijd tegen Vitesse.

Goal nummer 1400. Foto: Jeroen Stoops

20. 28 mei 2017: In de finale van de play-off heeft FC Utrecht in Alkmaar met 3-0 verloren. Thuis wordt het 1-0 door Willem Janssen, 2-0 door Sebastien Haller en in de 82e minuut 3-0 door Gyrano Kerk. Dat doelpunt zorgt voor een historisch slot. In de allerlaatste minuut mist Sebastien Haller een strafschop. In de verlenging wordt niet gescoord. Nacer Barazite schiet de winnende strafschop binnen.