FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden.

Aflevering 3
Voor de 50e keer in de eredivisie speelt FC Utrecht zondag tegen Feyenoord in De Kuip. In het verleden vaak een onneembare vesting.

De Kuip is voor Utrechtse eredivisieclubs een moeilijke te veroveren vesting. DOS, toch een toonaangevende club in de jaren vijftig, wint er nooit (!) Elinkwijk lukt het éénmaal met dank aan Guus Haak. Hij wordt op de huid gezeten door de jonge Leen van der Merkt en lobt de bal over doelman Eddy Pieters Graafland in het eigen doel. FC Utrecht viert op de terugreis in de bus vier keer feest. Het duel tussen de twee wordt 49 keer gespeeld,  33 keer winnen de Rotterdammers  en 12 keer worden de punten gedeeld.

De eerste wedstrijd van FC Utrecht in de eredivisie wordt op 19 augustus 1970 vooruit gespeeld omdat thuisclub Feyenoord voor de wereldbeker naar Argentinië reist. Jan Groenendijk scoort in De Kuip het eerste doelpunt in de geschiedenis van FC Utrecht. Franz Hasil (strafschop na hands van Ed van Stijn), Henk Wery (2x) en Coen  Moulijn trekken de zaak recht. FC Utrecht speelt in de met 4-1 verloren partij met Joop Leliveld (afkomstig van Elinkwijk) in het doel en verder Ed van Stijn (DOS), Cor Hildebrand (DOS), Co Adriaanse (De Volewijckers), Piet van Oudenallen (DOS), Marco Cabo (Velox), John Steen Olsen (DOS), Ton Nieuwenhuys (DOS), Jan Blaauw (Elinkwijk), Jan Groenendijk (Elinkwijk), Dick Teunissen (Elinkwijk) en invaller Zef Geurten (DOS). Buiten beeld wordt Jan Groenendijk keihard aangepakt door het duo Israel - Lazeroms. Na 20 minuten moet de spits het veld geblesseerd verlaten.

Het elftal van FC Utrecht in de Kuip op 19 augustus 1970. Foto: archief

Het eerste puntje in de Rotterdamse voetbaltempel komt er september 1974. Met doelman Jörgen Henriksen en Cor Hildebrand, Ton Pronk, Co Adriaanse en Hans van Huissteden in de laatste lijn houdt FC Utrecht de nul. De grootste nederlaag volgt twee jaar later: 5-0. Jörgen Henriksen wordt tweemaal gepasseerd door zijn vriend en eerdere ploeggenoot John Steen Olsen. Willem van Hanegem, Willy Kreuz en Theo de jong maken de vijf vol.

Het duurt achttien jaar (!) voor het FC Utrecht-legioen in de Rotterdamse Kuip de polonaise kan inzetten. De historische datum: 19 april 1988. Feyenoord is aan het einde van de competitie de weg helemaal kwijt. Nederlagen tegen FC Den Bosch, VVV, Ajax, Volendam en ook FC Utrecht (1-3). In de eindstand wordt Feyenoord met Ben Wijnstekers, Mario Been, Regi Blinker en doelman Joop Hiele slechts 6e achter PSV, Ajax, FC Twente, Willem II en VVV. Ulli Cruden en John van Loen (2) scoren voor de ploeg van de teruggekeerde Han Berger. Trainer Israel wordt bij Feyenoord ontslagen, ‘IJzeren Rinus ’ krijgt het verwijt te cynisch te zijn. Rob Jacobs wordt zijn opvolger.

Op 2 april 2000 verliest FC Utrecht op eigen veld met 2-1 van SC Cambuur, een week later wordt Feyenoord in De Kuip voor de tweede keer verslagen. Dirk Kuijt en Alfons Groenendijk zorgen voor de productie. De twee rijden dagelijks voor de training van Katwijk naar Utrecht. Kuijt valt op 9 april 2000 in, Alfons Groenendijk wordt gewisseld. Trainer Mark Wotte is in maart vertrokken en is opgevolgd door de jonge Frans Adelaar.  Een paar weken later wordt ook Ajax met 3-1 verslagen, het is de laatste wedstrijd van de competitie.

De derde overwinning in 2004 is een afgetekende: 0-3. Hoewel, de 0-2 valt in de 88e minuut en de 0-3 in blessuretijd. Het is de vijfde wedstrijd van de competitie en Feyenoord is met Ruud Gullit als trainer nog ongeslagen. Zijn voorwaartsen Dirk Kuijt, Salomon Kalou en Danko Lazovic komen niet tot scoren. Alje Schut (nu hoofdscouting) kopt een hoekschop van Hans Somers binnen, Joost Broerse (nu commercieel directeur) maakt de tweede en Hans Somers de derde treffer voor de ploeg van Foeke Booy.

Het is de tweede dreun voor de Rotterdammers in korte tijd. Op 1 juni 2003 reizen 17.000 Utrechters naar De Kuip voor de bekerfinale tegen Feyenoord. Jean-Paul de Jong heeft zijn eerste doelpunt in het seizoen 2002-2003 bewaard voor de laatste wedstrijd. Igor Gluscevic scoort tweemaal. De vierde van Dirk Kuyt is zijn laatste treffer voor de FC tegen zijn nieuwe club Feyenoord.

Koningskoppel Gluscevis en Kuijt. Foto: archiefDirk Kuijt is terug bij Feyenoord als in mei 2016 de bekerfinale voor de tweede maal tussen Feyenoord en FC Utrecht gaat. Doelman Robbin Ruiter, verdediger Timo Letschert en middenvelder Yassin Ayoub ontbreken. Na de gelijkmaker van Ramon Leeuwin mag een zwaar gehandicapt FC Utrecht dromen van een herhaling van 2003. Tot Elia een kwartier voor tijd de winnende binnenschiet. Doelman Filip Bednarek gaat bij de twee Rotterdamse treffers niet vrijuit.

Op de vierde overwinning in de eredivisie moet FC Utrecht 10 jaar wachten. Op 24 augustus 2014 zorgt de fris voetballend ploeg van Rob Alflen voor een geweldige surprise. De zege komt volkomen onverwachts. De laatste overwinning in een uitwedstrijd dateert van 30 november 2013. In Almelo wordt dan met 2-1 gewonnen van Heracles. In het nieuwe seizoen wordt op 8 augustus uit verloren van PEC. In de eerste helft van de tweede uitwedstrijd verzuimt Feyenoord een ruime voorsprong te nemen. Mitchell te Vrede maakt de 1-0 in de 33e minuut. De gelijkmaker van Nacer Barazite in de blessuretijd van de eerste helft zorgt voor nieuw elan bij de gasten.  De jonge Rodney Antwi zorgt in de 72e minuut voor de gouden 2-1. Hij is 14 minuten eerder ingevallen. Aanvoerder Willem Janssen en Mark van der Maarel maken zijn er dan al bij.

Zondag staat de 50e Feyenoord – FC Utrecht in de eredivisie op het programma. Resultaten uit het verleden tellen niet, terug naar het heden. FC Utrecht heeft vier punten meer, is gedeeld koploper en leeft e naar de flitsende partij tegen PEC op een wolk. Feyenoord gaat de wolken in voor een zware reis naar Georgië.  De vijfde overwinning in de Rotterdamse voetbaltempel! Het is nu of nooit.