FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Zondag Ajax in Galgenwaard, de vijftigste wedstrijd van het jaar.        

Deel 25

Voor het fanatieke deel van de Utrechtse supportersschare is de periode tussen 14 mei 2000 en 29 februari 2004 de mooiste in de 50-jarige geschiedenis. 

Vijf keer op rij wordt thuis in die periode gewonnen van Ajax.
1. 14 mei 2000: 3-1 met doelpunten van Mitchell van der Gaag en Karim Touzani (2x)
2. 26 november 2000: 2-1 met doelpunten van Reinier Robbemond en Igor Gluscevic
3. 23 december 2001: 3-1 met doelpunten van Stefaan Tanghe, Arco Jochemsen en Tom van Mol
4. 23 februari 2003: 1-0 met de winnende van Dirk Kuijt
5. 29 februari 2004: 1-0 met een treffer van Stefaan Tanghe

Nog zo’n periode van glorie. Ajax wint in Utrecht op 1 maart 2009 met 0-2 en moet tot 22 januari 2017 wachten op de volgende zege. Een zondagsschot van Lasse Schöne maakt die dag een einde aan de succesreeks van FC Utrecht. 

Zeven keer op rij wint Ajax in de competitie niet in de Galgenwaard
1. 6 december 2009 wordt het 2-0 met doelpunten van Jan Wuytens en Jacob Mulenga   

2. 23 januari 2011 maken Edouard Duplan en Ismo Vorstermans de doelpunten bij de 3-0. Kevin Strootman speelt zijn tweede wedstrijd voor FC Utrecht en doet dat zo overtuigend dat Bert van Marwijk hem oproept voor het Nederlands elftal. Luis Suarez ontbreekt bij Ajax door een schorsing.
3. 6 november 2011 een onvergetelijke 6-4. Doelman Kenneth Vermeer van Ajax stuntelt en daarvan profiteert FC Utrecht ten volle. Nana Asare (2x), Edouard Duplan, Daan Bovenberg, Jacob Mulenga en Anouar Kali schieten de zes op het scorebord. Mulenga scheurt voor de tweede maal een kruisband  en is voor maanden uitgeschakeld


4. 23 december 2012 wordt het 0-0 met rood voor Dave Bulthuis
5. 2 december 2014 1-1 met Steve De Ridder als doelpuntenmaker
6. 5 april 2015 weer  1-1 met een trefzekere verdediger Gevero Markiet
7. 13 december 2015 blijft de Bunnik-side leeg. De supporters worden tegen de zin van de KNVB verdeeld over de andere vakken. De burgemeester kan daardoor de veiligheid niet garanderen en verbiedt de komst van Ajax- supporters. Het bestuur van Ajax blijft uit protest weg. In het sfeerloze stadion scoort Ayoub kort voor tijd de winnende treffer.

Ayoub scoort tegen Ajax, december 2015. Foto: Jeroen Stoops

Voor dezelfde fans van FC Utrecht zijn de eerste vijftien jaar van het bestaan een kwelling. Maart 1976 wordt een bescheiden succesje geboekt tegen Ajax. Het wordt 1-1. Leo van Veen maakt de Utrechtse treffer. In november van dat jaar wordt voor de eerste maal in het bestaan van de FC het grote Ajax verslagen. Niet in de competitie maar in de tweede ronde van de beker. Joop van Maurik maakt het eerste doelpunt. Jan Streuer schiet de winnende binnen uit een van richting veranderde vrije trap. In de eredivisie wordt 15 seizoenen niet gewonnen.

Augustus 1983 ziet Barry Hughes winstkansen. Het is de eerste wedstrijd van de competitie. Piet Schrijvers, Johan Cruijff en Soren Lerby zijn vertrokken, Dick Schoenaker is geblesseerd. Een nieuwe leider ontbreekt bij de jonge gasten (22,1 gemiddeld). Barry Hughes doet nog wat kolen op het vuur. ,,We slachten ze. Als we ooit een kans hebben dan is het nu.’’

Joh van Loen en Frank Rijkaard. Foto: archief FCUtrecht

Na 4 minuten is het 0-1 door Marco van Basten. FC Utrecht loopt storm, stuurt Ton de Kruyk naar het front en hij zorgt voor de gelijkmaker. De jonge Rob de Wit, spelend voor de geblesseerde Jan Monster raakt nog de lat maar op de volle winst blijft het wachten tot de onvergetelijke 20e oktober 1985 in het 15e seizoen van het bestaan.

De laatste overwinning in de Galgenwaard dateert dan nog van 15 maart 1964: DOS – Ajax 3-1. Nu wordt het 1-0 door een doelpunt van John van Loen. FC Utrecht brengt in die historische wedstrijd deze spelers binnen de lijnen: Jan-Willem van Ede, Ton du Chatinier, Herman Verrips, Jan Wouters, Frans Adelaar, Johan van der Hooft, John van Loen, Jan van de Akker, Edwin Godee, Peter van der Waart en Gerrit Plomp. Jan Lecker en Ton de Kruyk zijn de invallers. Elf Utrechters, een Brabander en een Rotterdammer en geen enkele buitenlander. Ajax heeft ook nog eens vier Utrechters in de basis: Ronald Spelbos, Rob de Wit, Marco van Basten en Gerald Vanenburg.
  
Is er een schaap over de dam dan volgen er meer. Drie dagen voor de finale van de Europacup tegen Lokomotive Leipzig verliest  Ajax op 10 mei 1987 voor de tweede keer. Technisch directeur Johan Cruijff is bang voor blessures en houdt Marco van Basten uit de ploeg. Scheidsrechter Keizer krijgt van Cruijff de schuld: niet objectief, pietluttig en anti-Ajax. Een compliment voor de winnende tegenstander komt niet over zijn lippen. In de 41e minuut profiteert Erik Willaarts van een verkeerde terugspeelbal van Aron Winter. Twee minuten na de pauze benut Gerrit Plomp een strafschop. Elf minuten voor het einde scoort John Bosman tegen. Doelman Jan-Willem van Ede blinkt uit.    

Vooraf aan de droevigste week in de geschiedenis van de FC verslaat Utrecht de Amsterdammers opnieuw. Op 27 november 2005 scoort Dwight Tiendalli de winnende. Ajax-supporters vernielen honderden stoeltjes. Utrecht-supporters zingen ‘Sneijder zijn moeder is een hoer.’ De Belgische scheidsrechter Verbist treedt niet op tegen de spreekkoren. Twee dagen later overlijdt Di Tommaso, Wesley Sneijder is één van de eersten die bij het stadion bloemen neerlegt.

De laatste wedstrijd thuis tegen Ajax gaat met 3-1 verloren. Het is de laatste wedstrijd van 2018. Van de vier doelpuntenmakers is alleen Tadic (0-2, strafschop) nog aanwezig. Kasper Dolberg (0-1) is naar Nice, Nick Venema (1-2) is verhuurd aan Almere City en Frankie de Jong (1-3) verdient de kost in Barcelona.

Ajax scoort eind 2018 tegen FC Utrecht. Foto: Jeroen Stoops