FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Vandaag over het beste seizoen in de vorige eeuw.     

Deel 21    

FC Utrecht baseert in het seizoen 1980-1981 de begroting op dertig punten. Dat aantal - twee punten voor een zege - is binnen als op 28 februari in Tilburg van Willem II wordt gewonnen. Gemeentelijk commissaris Van Dam, toezichthouder namens burgemeester en wethouders bij de in financiële nood verkerende club zegt: ,,Ik moet de trainer vragen niet meer te winnen, de pot met premies is leeg.’’

FC Utrecht schrijft geschiedenis in het tiende seizoen. Alle records worden door de mannen van Han Berger en zijn assistent Jan Verkaik gebroken: derde plaats achter landskampioen AZ en Ajax, meeste overwinningen (18), minste nederlagen (7), meeste doelpunten voor (67), slechts 33 doelpunten tegen.

De as van de ploeg is ijzersterk met doelman Hans van Breukelen, laatste man Joop Wildbret, strateeg Willem van Hanegem en voorin Leo van Veen. Een mix van routine en kwaliteit met op de vleugels Gerard van der Lem en Jan Monster en verder mannen die het werk niet schuwen: Ton du Chatinier, Wim Flight, Gerard Tervoort, Ton de Kruyk, Henk van der Vlag en Koos van Tamelen.

Het succesteam van FC Utrecht seizoen 1980-1981. Foto: FCUtrecht

Hoe het werkt: bal afpakken en inleveren bij Wildbret en ‘De Kromme’. De laatste speelt voor duizend gulden per punt maar krijgt zwart een fors bedrag van de door Arno van den Heuvel geleide Club van Honderd. Ook Joop Wildbret en nieuweling Gerard van der Lem (komt van Feyenoord) drinken uit die bron. Verzaken kunnen de basisklanten niet. De talenten Jan Wouters, Frans Adelaar, Gert Kruys en Willy Carbo staan te dringen. De trainingspartijtjes tussen jong en oud zijn mini-oorlogjes.

FC Utrecht debuteert in Europa. Het Roemeense Arges is in de UEFA-cup de eerste tegenstander. Tweehonderd supporters reizen mee naar Pitesti, 150 kilometer van Boekarest. Vanwege vocht in zijn knie kan Willem van Hanegem niet spelen. De 0-0 wordt gevierd als een overwinning. Gerard Tervoort is de enige verliezer. Hij wisselt op straat dollars voor Roemeens geld. In het pakje biljetten dat hij ontvangt is alleen het bovenste en het onderste een bankbiljet, voor de rest zijn het krantenknipsels. In de thuiswedstrijd maakt FC Utrecht het karwei geroutineerd af. Gerard van der Lem zorgt na een uur voor de eerste Europese treffer, vijf minuten voor tijd vergroot Willy Carbo de voorsprong.

Het is knap dat FC Utrecht de thuiswedstrijd tegen het sterke Eintracht Frankfurt in de tweede ronde winnend afsluit. Ton de Kruijk benut een strafschop in de slotminuut. De agent van de Utrechtse politie verstaat het vak. In 12 seizoenen schiet hij 20 keer vanaf de penaltystip raak. Daar komen nog 30 velddoelpunten bij en dat voor een verdedigende middenvelder. In de uitwedstrijd ontbreekt  Willem van Hanegem wegens een schorsing. Aan de Main komt FC Utrecht door een eigen doelpunt van Neuberger met 1-0 voor. De 3-1 van Bruno Pezzey in de 68e minuut betekent het einde van het eerste Europese avontuur. Supporters zorgen voor een spoor van vernielingen op de autobahn.

Ton de Kruijk.

Agent De Kruyk en zijn voetbalmaatjes Ben Rietveld en Ton du Chatinier zijn de sfeermakkers in de selectie en de uitvinders van de Utrechtse voetbalhumor. De Fries Henk van der Vlag herinnert zich: ,,Toevallig lust ik geen bananen anders zou ik in een banaan met een drol hebben gebeten.’’ Ze zorgen als het moet ook voor weerwoord. Ton de Kruyk: ,,Van het gezeik van Willem van Hanegem werden we wel eens moe. Heb je de dozen nog om je schoenen, dat werk. Dan zeiden we: je speelt niet met Cruijff, Rep en Rensenbrink maar met Rietveld en De Kruyk.’’

Willem van Hanegem in duel met PSV-koreaan Huh. Foto: FCUtrecht
Pas op de laatste speeldag wordt FC Utrecht door Ajax (1-0 nederlaag) naar de tweede plaats verwezen. Leo van Veen herinnert zich: ,,Wij stonden een punt achter op Ajax, we moesten winnen om als tweede te eindigen. Frank Arnesen speelde zijn laatste wedstrijd voor Ajax en de scheidsrechter maakt er een glorieuze afscheidswedstrijd van. Het irriteerde mij vreselijk. Vlak voor het einde van de wedstrijd liep ik mijn eerste en enige rode kaart op na een kleine overtreding op Arnesen. En dat op mijn verjaardag.’’

De kracht blijkt ook in Eindhoven. Van PSV wordt daar voor de eerste keer in de clubhistorie gewonnen: 2-3. Ton de Kruijk, Gerard van der Lem en Willy Carbo scoren. Jan Wouters debuteert tegen de Eindhovense club. Tegen Feyenoord blijven de punten in de Galgenwaard (2-0) door een doelpunt van Jan Monster en een eigen treffer van René Notten. Op 1 april gaat de thuiswedstrijd tegen Ajax met 2-1 verloren. Het duel is in december afgelast en wordt drie weken voor de sloop van het stadion ingehaald

Op 20 april 1981 wordt afscheid genomen van het oude Galgenwaard. De wedstrijd tegen PSV eindigt in 0-0. Het laatste doelpunt in de voetbaltempel met wielerbaan wordt twee weken eerder gemaakt door Willy Carbo, het is de vijfde treffer bij FC Utrecht tegen FC Wageningen. De ploeg stelt twee duels voor het einde van de competitie Europees voetbal veilig. Willy Carbo scoort in Zwolle tegen PEC in de 17e, 21e en 82e minuut. Uitbundig wordt het niet gevierd. De club heeft door de financiële problemen niet eens voor een glas champagne gezorgd.

Willy Carbo. Foto: FCUtrecht