FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Zondag komt Feyenoord voor de 50e keer in de eredivisie naar Utrecht. Die van 20 december 1983 is mij het meest bij gebleven.

Deel 20

Op 20 december 1983 is het veld hard bevroren. In de kou zijn twee wondervoetballers voor het laatste actief in stadion Galgenwaard. De oudste van de twee speelt 6 februari 1966 voor de eerste maal in de Utrechtse voetbaltempel. DOS is die zondag de tegenstander van Ajax, spelend met de 19-jarige  Johan Cruijff. Het fenomeen uit het Amsterdamse Betondorp is bij zijn laatste optreden in Utrecht 36 jaar oud. Na een ruzie met Ajax-voorzitter Ton Harmsen heeft de dwarse wereldster het shirt van concurrent Feyenoord aangetrokken. Ruud Gullit opent in de winterkou de score, Johan Cruijff schiet in de 34e minuut de 0-2 op het scorebord.

Dat Johan Cruijff die dag voor het laatst in de Galgenwaard speelde is mij niet bijgebleven. Dat ik de wedstrijd nooit zal vergeten heeft te maken met het laatste optreden van de veel jongere en veel minder bekende tweede wondervoetballer. FC Utrecht-aanvaller Rob de Wit krijgt in de eerste helft een doodschop van Sjaak Troost, dit jaar in het nieuws als technisch directeur ad interim bij Feyenoord.

De buitenspeler blijft in de rust achter in de kleedkamer. Jan Monster is zijn vervanger, een 24-jarige speler, in 1980 voor 5000 gulden overgekomen van de amateurclub Groeneweg uit Zevenhuizen. Januari 1981 debuteert hij in het eerste, speelt in Jong Oranje en in Nederland B met Ruud Gullit, Ton Lokhoff, Michel Valke, Wim Kieft en René van der Gijp. Augustus 1982 is hij in een oefenpartij op de Zeeuwse klei tegen De Beverlanders ernstig geblesseerd geraakt en inmiddels vier keer geopereerd aan zijn knie.

Een kwartier na zijn rentree ligt de verloren zoon krimpend van de pijn op de hard bevroren grond na weer een overtreding van Troost. Supporters van de thuisclub dreigen de Feyenoorder te molesteren. Op verzoek van Monster laat de stadionspeaker de 20.000 toeschouwers weten dat Troost geen blaam treft en dat zijn aftocht per brancard het gevolg is van zijn oude blessure. Jan Monster, in beeld bij Oranje-coach Kees Rijvers, weet dan al hoe zijn carrière verder gaat: ‘Ik voetbal nooit meer.’

Jan Monster torent boven Frank Rijkaard uit. Foto: boek 40 jaar FC Utrecht

In 1981 heeft Jan Monster tegen Feyenoord met een doelpunt bijgedragen aan één van de twaalf overwinningen. In de jaren tachtig komen de Rotterdammers met trillende knieën naar Utrecht . Vijf keer gaat de winst naar FC Utrecht. Naast Monster scoort de veel te vroeg (45) aan een hartaanval overleden René Notten in eigen doel .

Een jaar later wordt gespeeld bij de Veemarkt waar André Stafleu de eer redt na doelpunten van Gerard van der Lem en Leo van Veen. De derde zege in de jaren tachtig -  31 mei 1987 - is een ruime: 4-1. De doelpunten komen op naam van John van Loen, Gert Kruys en tweemaal  Erik Willaarts. Rob Alflen denkt met veel plezier terug aan het duel met  Feyenoord op 4 september 1988. Het wordt 3-1 en hij maakt twee doelpunten. De serie in de jaren tachtig wordt op 13 augustus 1989 afgesloten met een 3-0 overwinning. Het is de eerste wedstrijd van de competitie. De mooie start wordt in de score uitgedrukt door  Gert van Hanegem, Marco Bogers en Edwin de Kruijff.

Op 25 maart 1978 wordt voor de eerste keer gewonnen van Feyenoord. Het wordt  1-0 door een doelpunt van Ton de Kruyk.  Han Berger is trainer van de FC, Vujadin Boskov zit op de bank bij Feyenoord. De Rotterdammers maken een slecht seizoen door en zullen als 10e eindigen. De historische eerste zege wordt gevierd met Blagoje Istatov, Gerard Tervoort, Ton Wickel, Joop van Maurik, Jan van Staa, Ries Coté, Piet Hamberg, André Hulshorst, Ton de Kruyk, Willem Flight, Ton Witbaard en de invallers Koos van Tamelen en Bert Gozems.

In 1990 maakt Wlodi Smolarek één van de twee doelpunten tegen Feyenoord dat hem heeft afgedankt. Bij de tiende overwinning scoort Robin Nelisse een hattrick . Opgeleid bij Feyenoord waar hij 14 wedstrijden in het eerste speelt. De spits wordt vervolgens verhuurd aan SC Cambuur en later verkocht aan AZ. Op 2 oktober 2005 neemt Nelisse revanche voor het wegsturen en maakt tegen zijn jeugdliefde drie doelpunten, eindstand 3-1.  Ook een jaar later bij de elfde winstpartij scoort Nelisse tegen Feyenoord . Het is 17 december 2006.

Het duurt lang voor in de Galgenwaard weer eens van Feyenoord wordt gewonnen. Op 27 november 2017 is FC Utrecht dicht bij de winst geweest. Een benutte strafschop van Sebastien Haller in de 84e minuut zet de thuisclub op een 3-1 voorsprong. In de 90e minuut maakt Nicolai Jörgensen de 3-2. Door een blessure van doelman Robbin Ruiter bedraagt de extra tijd 9 minuten. In de 7e minuut van de verlenging kopt Michiel Kramer de gelijkmaker binnen.

Op 31 maart 2019 is het feest met een droevig randje. Na 12 jaar wordt met 3-2 gewonnen met doelpunten van Urby Emanuelson, Sander van der Streek en Timo Letschert.  Een gestolen overwinning want Feyenoord is de betere ploeg. De 3-2 valt in de allerlaatste seconde van de blessuretijd. Utrecht herdenkt deze dag de vier doden van de aanslag op het 24 oktoberplein op 18 maart.