FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Vandaag over de ontbrekende beker in de prijzenkast.
   
Deel 16

In de achtste finale van het bekertoernooi in 2016-2017 geeft scheidrechter Björn Kuipers in blessuretijd een strafschop aan FC Utrecht, die door Richairo Zivkovic wordt benut. Video-scheidsrechter Kevin Blom kijkt mee en zegt Kuipers dat hij het goed heeft gezien. Supporters van thuisclub PEC belagen het busje met Blom dat bij het Zwolse stadion staat geparkeerd en de ME moet ingrijpen.  

In de kwartfinale tegen SC Cambuur een maand later werkt het tegen FC Utrecht. Pol van Boekel geeft een strafschop wegens hands en wordt ingeseind door video-scheidsrechter Jochem Kamphuis dat de beslissing niet juist is. Van Boekel bekijkt de beelden en herroept zijn beslissing. De wedstrijd eindigt in 2-2 en na strafschoppen is SC Cambuur winnaar. 

De VAR is de ene week een vriend en de andere week een vijand.  

In 2002 is er nog geen VAR. Naar de tv-beelden op deze zondagavond in mei kijken niet Kevin Blom en Jochem Kamphuis maar duizenden supporters van FC Utrecht die geen kaartje hebben voor de bekerfinale. Mobieltjes bestaan al wel en die worden massaal gebruikt om de 16.000 Utrechtse fans in de Kuip op de hoogte te brengen van het grootste onrecht in de geschiedenis van het KNVB-voetbaltoernooi.

Het verhaal van de gestolen beker begint in de achtste finale. Thuis verslaat FC Utrecht Excelsior met 4-1. In de kwartfinale wordt Heerenveen met 3-1 verslagen.

In de halve finale mag Jong Ajax geen probleem opleveren maar dat loopt anders. Een hectisch avondje op 29 maart in de hoofdstad dat weken eerder begint. Supporters van FC Utrecht bezetten het Centraal Station uit protest tegen de geringe vervoerscapaciteit. Tijdens de wedstrijd is er een klopjacht op de weinige fans van FC Utrecht. Na 90 minuten is het 2-2. In de verlenging wordt niet gescoord en in het nemen van strafschoppen (7-6) is de eredivisieclub beter. Aanvoerder Jean-Paul de Jong schiet de winnende strafschop binnen. Dirk Kuijt krijgt ten onrechte een gele kaart en mist daardoor de eindstrijd tegen de hoofdmacht van de Amsterdamse club.

Dirk Kuijt is ontroostbaar, want hij gaat niet mee naar bekerfinale in de Kuip. Foto: FCUtrecht40jaar

De finale op 12 mei wordt een onvergetelijke gebeurtenis met een blunderende grensrechter in blessuretijd. Igor Gluscevic scoort twee doelpunten in de officiële speeltijd. Wamberto maakt de gelijkmaker in de derde minuut van de blessuretijd. De kleine Braziliaan staat duidelijk buitenspel maar dat ontgaat scheidsrechter René Temmink en grensrechter Ronald Kloeg. In de verlenging is de FC mentaal geknakt en zwaar aangeslagen. Ajax sleept de volle buit binnen met een winnende treffer van Zlatan Ibrahimovic.   

In de biografie van Jean-Paul de Jong lezen we: ,,Kloeg liep resoluut naar het midden, hij leek zeker van zijn zaak. Daarom reageerden we nauwelijks.’’ Doffe berusting regeert na afloop in de kleedkamer bij de ontgoochelde ploeg. De woede komt later. Bij de supporters, grensrechter Ronald Kloeg moet onderduiken. Bij de spelers. Jean-Paul de Jong: ,,Thuis zag ik de beelden op de video. Ziedend werd ik. De volgende dag zag ik Ajax feest vieren op het Museumplein en dan voel je je vreselijk genaaid.’’ 

De grensrechter, wonend in het Brabantse Goirle, belegt een persconferentie in het stadion van Willem II, waarin hij spijt betuigt. Ook schrijft de Brabander een excuusbrief aan de sympathisanten van FC Utrecht.  

,,Met schaamte en gevoel van medeleven richt ik mij tot U met deze open brief. Als assistent-scheidsrechter van René Temmink had ook ik mij verheugd op de finale van de Amstel Cup in de Kuip. Zo’n wedstrijd betekent een hoogtepunt in je sportcarrière. Zondag 12 mei 2002 is deze eindstrijd voor mij in een dieptepunt geëindigd.’’

,,Toen ik de tv-beelden te zien kreeg kon ik amper geloven dat ik over het hoofd heb gezien dat Wamberto buitenspel liep toen Andy van der Meijde de bal voorzette. Mijn positie aan de lijn, toen de bal werd gespeeld, was niet optimaal. Hierdoor heb ik de plek van de beide spelers verkeerd beoordeeld. Een blunder, op een dergelijk niveau mag dat niet voorkomen. Ik kan mij goed voorstellen hoe de spelers en de technische staf van uw club zich voelen. Het is normaal al erg als je door een arbitrale blunder verliest, maar als je op deze manier de cup misloopt dan is het heel wrang.’’

,,Ik spreek de wens uit dat FC Utrecht mijn oprechte excuses accepteert en dat de club wil begrijpen dat het leiden van een wedstrijd ook in de toekomst mensenwerk blijft. Niettemin hoop ik met deze brief de pijn bij u enigszins te verlichten.’’ 

In 1996 loopt Kloeg het EK in Engeland mis na twee verkeerde beslissingen bij Juventus- Real Madrid. Beide keren ziet hij buitenspel over het hoofd. Zes jaar later is FC Utrecht slachtoffer. Door het foutje van de ‘grens’ loopt FC Utrecht de premie voor de winnaar (355.000 euro) mis en moet genoegen nemen met de verliezerspremie (235.000). Ook het duel om de Johan Cruijff-schaal gaat voorbij aan de FC, een schadepost van 100.000 euro.   

Een jaar later bereikt FC Utrecht opnieuw de finale van de beker. Feyenoord is de tegenstander in het eigen stadion. ,,We waren door die hele onrechtvaardige geschiedenis extra getergd,’’ zegt Jean-Paul de Jong in JP Clubicoon. ,,De beker was ons in 2002 ontstolen, zo voelden we dat. Dat maakte extra krachten vrij.’’ De Rotterdamse club wordt met 4-1 verslagen met een prachtig eerste doelpunt van de getergde aanvoerder. 

Bekerwinnaars in de Kuip. Foto: boek40jaarFCUtrecht