FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Zondag speelt FC Utrecht de 50e uitwedstrijd in de eredivisie tegen Ajax. 

Deel 14

De laatste keer Ajax – Elinkwijk, 26 december 1966. Het wordt 8-0. Cor Stap verdedigt het doel. Het zal zijn laatste wedstrijd in de eredivisie zijn. Het in paniek geraakte Elinkwijk trekt de Joegoslaaf Jovan Curcic aan. Ajax is in grote vorm en heeft deze maand in de Europacup het grote Liverpool uitgeschakeld. In de mist wordt de Engelse ploeg volkomen weggespeeld. Verbazend is de nederlaag van Elinkwijk dus niet. Klaas Nuninga scoort driemaal, Johan Cruijff en Sjaak Swart tweemaal. Bij Ajax debuteert Velibor Vasovic. 

De laatste keer Ajax – DOS. Het  vergaat geel-zwart niet veel beter. De Kanaries spelen in 1969 twee keer in Amsterdam tegen Ajax. Op 9 februari wordt het 7-0. De Joegoslaaf Branislav Veljkovic verdedigt het doel. Op 26 oktober van hetzelfde jaar stopt de teller bij 4-0. Hans Kraaij (33), in 1958 met de geel-zwarten kampioen van Nederland en teruggekeerd na succesvolle jaren bij Feyenoord, leidt de defensie. Henk van Ledden verdedigt het doel. Johan Cruijff maakt drie doelpunten, Sjaak Swart scoort éénmaal.

Rinus Plageman (DOS) links Bennie Muller (Rechts). Stadion De Meer. Foto: boek 40 jaar FC Utrecht

De eerste keer Ajax – FC Utrecht op 13 december 1970. De lijn wordt doorgetrokken. 7000 Utrechters in De Meer zien een 7-1 nederlaag. Henk van Ledden, die in de laatste DOS-Ajax op 19 april 1970 ook al zeven doelpunten moet incasseren, verdedigt het doel. Aankoop Co Adriaanse, Amsterdammer, wordt door Cruijff alle kanten opgestuurd. ,,Na zo’n afgang zou je het liefst ophouden met voetballen. Je bent zo vaak aan alle kanten voorbij gelopen. Je zelfvertrouwen krijgt een tik.’’ Sjaak Swart, Johan Cruijff en Dick van Dijk scoren voor Ajax. Jan Groenendijk redt de eer.

Het kan nog erger. De eretreffer ontbreekt 24 oktober 1976. Het wordt 7-0. Een zwarte dag. Blagoje Istatov verdedigt het doel. Met Branco Paunovic en John Wildschut als centrale verdedigers voor zich kan de Joegoslaaf het zware verlies niet voorkomen. In hetzelfde seizoen verliest FC Utrecht ook bij FC Twente met ruime cijfers: 8-0.

Na 25 nederlagen en twee gelijke spelen wint FC Utrecht 10 mei 1998 voor de eerste maal in Amsterdam. Het is de laatste wedstrijd van het seizoen. Jean Paul de Jong en Rob Witschge zijn geschorst. Harald Wapenaar, Mitchell van der Gaag, Dennis van der Ree en Reinier Robbemond zijn geblesseerd en ook Michael Mols is allesbehalve fit.

Met een veredeld tweede team komt FC Utrecht door John de Jong in de 8e minuut op voorsprong. Michael Mols voegt daar na een half uur een tweede treffer aan toe. Arveladze scoort tegen. Na rood voor Mario Melchiot geeft Stefan Postma in het doel geen krimp. De historische zege wordt behaald met Stefan Postma, Elroy Asmus, Tom van Mol, David Nascimento, Emanuel Nwakire, Ferdino Hernandez, Dennis Scharrenburg, John de Jong, Pascal Bosschaart, Scott Booth, Michael Mols en de invallers Stefan Haaksman, John van Loen en Leon van Nieuwkerk. Het is dan 42 jaar geleden dat een Utrechtse ploeg in Amsterdam wint. 30 december 1956, de dag dat DOS in De Meer met 2-0 wint dankzij twee doelpunten van Dirk Lammers. 

Michael Mols onverzetbaar tegen Ajax. Foto: boek40jaarFCUtrecht

De tweede zege. Ajax is januari 2006 een ploeg zonder vertrouwen en staat vierde achter PSV, AZ en Feyenoord. Ramzi passeert in de 2e minuut de grabbelende Maarten Stekelenburg. Thomas Galasek mist een strafschop. Na de gelijkmaker van Markus Rosenberg scoort Ramzi nog tweemaal. In de slotminuut maakt Robin Nelisse 1-4.

De derde maal winst oktober 2010. Dit keer een Ajax met veel vertrouwen. Al 24 wedstrijden op rij heeft Ajax geen nederlaag geleden in de eredivisie. Luis Suarez heeft een slecht dag. In het eerste kwartier krijgt FC Utrecht twee terechte strafschoppen, beide benut door Ricky van Wolfswinkel. De tegentreffer van Siem de Jong valt pas in de 90e minuut.

De vierde zege van een stroef draaiend FC Utrecht op 5 februari 2012 komt uit de lucht vallen. De Fransman Edouard Duplan is de grote plaaggeest voor de Amsterdammers. De buitenspeler scoort tweemaal en dat deed hij ook al op 23 januari 2011 in een thuiswedstrijd. In twee competities (2010-2011 en 2011-2012) wordt van de Amsterdammers gewonnen. Iets dat eerder alleen Feyenoord in de jaren zestig presteerde.

De vijfde zege (5 november 2017) toont nog eens dat Ajax extra krachten vrij maakt. FC Utrecht heeft vijf keer op rij niet gewonnen, waarbij een 7-1  nederlaag op eigen veld tegen PSV. In de beker is FC VVV de winnaar. Maar zie. Zakaria Labyad scoort in de 6e minuut en scoort na de gelijkmaker van Viergever in de 86e minuut de winnende treffer. Hij verdient er een lucratief contract mee bij de Amsterdamse club, maar geld maakt de voetballer niet altijd gelukkig.

En dan is er ook nog 17 april 2016. Utrecht vervloekt na afloop scheidsrechter Danny  Makkelie. Patrick Joosten zet FC Utrecht in de 84e minuut op een 2-0 voorsprong. Na de tegentreffer van Klaassen ziet de arbiter in een actie van Willem Janssen ten opzichte van Milik een strafschop. De Ajax-spits zelf benut de penalty. De elfmeter blijkt ten onrechte gegeven, dat erkent de arbiter zelf ook. Ajax uit is voor DOS, Elinkwijk en FC Utrecht in 62 jaar eredivisie altijd lastig. Als de arbiter de Amsterdammers dan ook nog een handje helpt is winnen een onmogelijkheid.