FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden.

De vijftigste eredivisiewedstrijd in stadion Galgenwaard  tussen FC Utrecht en PSV staat zaterdagavond 19 oktober op het programma. In nummer 49 staat de thuisclub halverwege met 2-0 voor. De 2-2 van PSV van Luuk de Jong valt in de 86e minuut en daarna wordt FC Utrecht een penalty onthouden. Dumfries glijdt uit en neemt in zijn val Gustafson mee. Arbiter Van Boekel bekijkt de beelden aan de rand van het veld en gaat tegen het advies van de VAR in.      

Deel 11

Beelden van  FC Utrecht tegen PSV gaan de wereld over. 20 april 1981, het is de laatste wedstrijd in het stadion met de wielerbaan. Na afloop beginnen supporters met de sloop, min of meer aangemoedigd door de speaker. Als supporters balorig aan de hekken trekken roept hij: ,,Willen jullie daarmee even wachten. Straks mogen jullie je gang gaan.’’

Sloop stadion in 1981 na afloopt wedstrijd tegen PSV. Foto Archief

Bij de wereldwijd getoonde beelden wordt niet gezegd dat het stadion een dag later gesloopt zou worden. De wedstrijd eindigt in 0-0. Het laatste doelpunt in Galgenwaard wordt op 4 april gemaakt door Willy Carbo, het is de vijfde treffer bij FC Utrecht – Wageningen. Anderhalf jaar later staan FC Utrecht en PSV ook bij de aftrap van de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe onderkomen van de FC. Willy van der Kerkhof maakt het eerste doelpunt, het is de winnende.

In de oude Galgenwaard wordt vier keer gewonnen. FC Utrecht – PSV op 16 januari 1972 is de eerste overwinning van de fusieclub tegen één van de topclubs. Leo van Veen scoort. Op 10 maart 1974 bij de tweede winstpartij wordt zeven keer gescoord. Vier keer door de thuisclub. Verdediger Cor Hildebrand en de aanvallers André Hulshorst, Leo van Veen en Karel Bonsink tekenen voor de Utrechtse treffers.  September 1976 is Piet Hamberg matchwinner en januari 1980 zorgen Ton de Kruyk en Leo van Veen voor de triomf.

Tijdens de bouwactiviteiten is het veld bij de Veemarkt de speelplaats. Het middenveld met de 20-jarige Gert Kruys, de 21-jarige Frans Adelaar en de even oude Jan Wouters beleeft daar zijn doorbraak. FC Utrecht is onverslaanbaar op de noodaccommodatie in Tuindorp-Oost. De spelers kleden zich om bij amateurclub Voorwaarts en moeten tussen het publiek naar het veld. Knus maar ook intimiderend voor de tegenstander. PSV ontsnapt niet en wordt met 2-1 verslagen met Gerard van der Lem en Gert Kruys als doelpuntenmakers.    

In 1983 is Barry Hughes trainer. Hij ruimt 34 keer een basisplaats in voor de briljante buitenspeler Rob de Wit. Een 19-jarige speler waarvoor de mensen naar het stadion komen. De ene week een briljante acht, zo lezen we in ‘FC Utrecht 40 jaar’, de andere week een schamele vier. Tegen PSV op 31 augustus is het een vette acht. Bij de 2-0 van Rob de Wit wordt Willy van der Kerkhof als een beginneling aan de kant gezet. De krant doet een dag later een dringend beroep op bondscoach Kees Rijvers. De uitblinkende Rob de Wit moet in Oranje. De coach luistert niet, pas op 1 mei 1985 trekt de aan Ajax verkochte buitenspeler het Oranje aan.   

Rob de wit in Oranje. Foto: 40 jaar FC Utrecht 
Een incident ontsiert FC Utrecht – PSV in 1984. Edwin Gorter steekt een vinger in het oog van de bij PSV debuterende Bjorn van der Doelen. De spelbepalende middenvelder krijgt zes wedstrijden schorsing, de zwaarste straf in de geschiedenis van FC Utrecht.

De laatste overwinning in de Galgenwaard in de vorige eeuw is op 15 november 1992 met Pieter Bijl en Wlodi Smolarek als doelpuntenmakers. Daarna is het wachten tot maart 2008. In de tussenliggende 16 jaren staan bij PSV Romario, Ronaldo en  Mateja Kezman in de spits

Op 2 maart 2008 is Sef Vergoossen bij PSV interim-trainer. De ploeg staat bovenaan met negen punten voorsprong op Ajax. Door een omstreden strafschop – aangeschoten hands van Schut – komt PSV op voorsprong. De ploeg van Willem van Hanegem toont karakter en buigt de achterstand om met doelpunten van Tim Cornelisse, Robin Nelisse en een benutte penalty van Gregoor van Dijk.

De laatste zege in de eredivisie dateert van 15 september 2012. De gasten zijn favoriet voor de landstitel. FC Utrecht heeft geen geld en moet noodgedwongen een beroep doen op de jeugd. Maar zie, het wordt een bittere pil voor de ploeg van Dick Advocaat met in de gelederen Dries Mertens, Kevin Strootman, Memphis Depay, Giorgino Wijnaldum en de teruggekeerde Mark van Bommel. Verdediger Dave Bulthuis zorgt dat de winst in Utrecht blijft. Bij 0-0 wordt Anouar Kali 20 minuten voor het einde weggestuurd. Later krijgt ook Alexander Gerndt rood. Met negen man houdt FC Utrecht stand.

Negen overwinningen, het betekent dat FC Utrecht 40 keer naast de winst grijpt. Recent is de zware nederlaag (24 september 2017) met 7-1. Een wonderlijk duel. Na  de rust (1-2) is het wachten op de gelijkmaker van FC Utrecht. Maar na de 1-3 zoekt de thuisclub de aanval met fatale gevolgen. Jurgen Locadia (3), Lozano, Marcel van Ginkel en Steven Bergwijn poetsen de treffer van Zakaria Labyad weg. Ook 19 november 1989 staat de 7-1 score op het wedstrijdformulier. Erik Willaarts zet de FC in de eerste minuut op een 1-0 voorsprong. Twee minuten later is het gelijk door Soren Lerby en start de Romario-show: 4 treffers.

Teleurstelling na verlies in september 2017. Foto: FC Utrecht