FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Deze maand start voor FC Utrecht het vijftigste nationale bekertoernooi. Excelsior’31 is in het Overijsselse Rijssen de tegenstander. Een amateurclub. Hoe het eerder mis ging.       

Deel 10  

Drie dagen voor de eerste competitiewedstrijd op 19 augustus 1970 uit tegen Feyenoord bereikt FC Utrecht de tweede ronde in de beker. Eerste divisieclub Eindhoven wordt in de eerste officiële wedstrijd van de FC in stadion Galgenwaard met 3-1 verslagen met doelpunten van Ton Nieuwenhuys en Marco Cabo (2).

Marco Cabo.

Op het palmares van de club pronkt in het vervolg driemaal bekerwinst, zes finaleplaatsen en drie keer is de halve finale eindstation. Drie keer wordt gewonnen met dubbele cijfers, 10-0 tegen Veendam in 2000, 10-0 tegen Elinkwijk in 2005 en 10-1 tegen DOS Kampen in 1989.  

Aan de andere zijde de grootste nederlaag, 9-2 op 12 oktober 1975 tegen FC Twente. Eddy Achterberg opent de score en daarna is er geen houden aan voor doelman Jorgen Henriksen en de verdedigers André Oostrom, Cor Hildebrand en Piet van Oudenallen. Joop van Maurik is de vierde verdediger bij afwezigheid van Co Adriaanse. Henk Wery en Wim Temming scoren tegen.

Veel harder dan het ruime verlies komt de uitschakeling door amateurs aan. Het overkomt FC Utrecht driemaal. De eerste afgang beleven we op 11 oktober 1987 in een periode van vreugde en verdriet. Op 23 augustus wordt in Eindhoven voor de competitie met 9-0 verloren van PSV, op 13 september wordt thuis met 2-1 gewonnen van Ajax, in de eerste ronde van de Europacup 3 wordt het Oostenrijkse Linzer ASK verslagen. Hoofdklasser TOP, dan nog voetballend bij de amateurs, is in Oss de tegenstander in de beker.

Trainer Han Berger is afgereisd naar Italië en bekijkt Hellas Verona, de Europese tegenstander in de tweede ronde. Assistent Willem van Hanegem heeft de leiding en wordt door de ploeg in de steek gelaten. De Brabanders passeren doelman Jan-Willem van Ede driemaal en zelf komt de FC niet tot scoren. FC Utrecht heeft niet het tweede gestuurd. Johan de Kock, Rob Alflen, Frans Adelaar en Gert Kruys ontbreken, maar Ton Pattinama, Henk Fräser, John van Loen, Kevin Young, Herman Verrips, Gijs Steinmann zijn spelers die normaal gesproken de mouwen opstropen. 

Willem van Hanegem.TOP is in 1991 overgestapt naar het betaalde voetbal en speelt in 1996 in een poule met de reserves van Sparta en de amateurs van Sportclub Feyenoord. De profs laten zich geen tweede keer verrassen door de Brabanders. In stadion Galgenwaard wordt vervolgens met 3-1 verloren van Sparta 2(!!!) en met 3-2 van SC Feyenoord en daarmee is de uitschakeling een feit.

We hebben het over een door Ronald Spelbos getrainde ploeg met onder andere Dick van Burik, John van Loen, Michael Mols, Marcel van der Net, Dries Boussatta, Rob Witschge en Jean-Paul de Jong. In ‘FC Utrecht 40 jaar’ zegt de laatste: ,,Na afloop komt eerst schaamte en dan pas kwaadheid als je beseft dat je een jaar moet wachten op een volgende kans. Je gaat er van uit dat kwaliteit de doorslag zal geven en bent dan niet bereid de strijd aan te gaan met een club die niets heeft te verliezen. Blijkbaar sluipt onderschatting er toch in.’’     

Een nieuwe kans, een jaar later. Een poule met Katwijk, de reserves van betaald voetbalclub Haarlem en Noordwijk. Technisch-directeur Hans van Breukelen roept bij de start van het seizoen dat FC Utrecht gaat knagen aan de positie van Ajax, Feyenoord en PSV. De gelouterde internationaal krijgt de bal hard terug gespeeld. In eigen huis wordt op het nippertje van Katwijk gewonnen: 5-4. De club krijgt een boete van 10.000 gulden voor spreekkoren. Rob Witschge (3x), Michael Mols en Dries Boussatta scoren. De reserves van Haarlem worden met ruime cijfers aan de kant gezet. Het wordt 5-1 met een hattrick van Harry Decheiver.

Van Noordwijk wordt met 3-1 verloren. Politie te paard moet de kleedkamer afschermen voor woedende supporters. Ene Patrick Scheurwater is op 18 september de grote plaaggeest voor de Utrechtse doelman Stefan Postma en de defensie met Erol Refos, Mitchell van der Gaag, David Nascimento en Elroy Asmus. Hans van Breukelen zegt: ,,We doen er als technische staf alles aan. We hebben Noordwijk drie keer bekeken. De spelers moeten het op het veld laten zien. Vandaag hebben ze ons in de steek gelaten, ze hebben zichzelf belachelijk gemaakt.’’  

Noordwijk stort FC Utrecht in een crisis, melden de koppen in de krant. Vijf weken later biedt trainer Ronald Spelbos zijn ontslag aan. Hij krijgt de ploeg niet aan het voetballen. Van Breukelen verzucht: ,,We hebben een voorhoede van een subtopper maar defensief is het rampzalig.’’

In 1994 ontsnapt FC op het nippertje op de Thorbeckelaan tegen Holland. Etienne Kelders zet de amateurs tweemaal op voorsprong, Edwin Gorter maakt tweemaal gelijk. Drie minuten voor het einde maakt Jean-Paul de Jong de 2-3. In de nieuwe eeuw is in Werkendam tegen Kozakken Boys een verlenging nodig. In de 63e minuut maakt Mulenga de 1-1. In de 3e minuut van de verlenging scoort Jens Toornstra de 1-2. Voor een sensatie zorgen de amateurs van VVSB in 2016 door de halve finale te bereiken. Daarin is FC Utrecht met 3-0 te sterk en bereikt de finale.